Circulatia cambiei - Girul si avalul

Trimis la data: 2012-11-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: larisagl Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cambia este unul dintre titlurile de credit cu mare aplicabilitate in activitatea comerciala. Este unul dintre cele mai vechi instrumente financiare fiind folosita incepand cu secolul X de catre comerciantii arabi si este cunoscuta si sub numele de trata sau polita. In comertul international o mai regasim ca: bill of exchange (engleza), wechsel (germana), lettre de change (franceza). Legislatia romana a preluat denumirea italiana: cambia. Datorita folosirii ei pe scara larga si in raporturile comerciale internationale, cambia a facut obiectul unei reglementari juridice unitare.

Legislatia romana a preluat denumirea italiana: cambia. Datorita folosirii ei pe scara larga si in raporturile comerciale internationale, cambia a facut obiectul unei reglementari juridice unitare. In anul 1930, s-a incheiat la Geneva conventia referitoare la legea uniforma a cambiei si biletului la ordin.

Cu toate ca Romania nu a aderat la aceasta conventie, cele mai multe prevederi ale legii uniforme au fost preluate in legea romana. Legea nr. 58 din 1 mai 1934 asupra cambiei si biletului la ordin a folosit ca model legea italiana asupra cambiei si biletului la ordin din 14 decembrie 1933. In conditiile formarii economiei de piata, in tara noastra, au fost luate unele masuri privind utilizare cambiei in raporturile comerciale interne. Astfel, prin OG 11/1993 au fost aduse unele modifcari si completari legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin.

Anumite modificari si completari au fost menite revenirii la forma initiala a reglementarii legale. Apoi, Banca Nationala a Romaniei a emis anumite norme-cadru privind comertul facut de societatile bancare si celelalte institutii de credit cu cambii, bilete la ordin si cecuri, precum si norme tehnice privind cambia si biletulul la ordin, potrivit uzantelor internationale actuale. In sfarsit, Banca Nationala a reglementat un sistem informational menit sa intareasca siguranta creditului cambiei, biletului la ordin si cecului, prin crearea centralei incidentelor de plati.

Recent, Legea nr. 58/1934 a fost modificata si completata prin OUG nr. 39/2008. Ceea ce se urmareste prin noile reglementari este introducerea alternativei operatiunilor online cu aceste instrumente financiare. Echivalentele electronice ale cecului sau ale cambiei nu erau recunoscute pana acum de legea romana. Doar forma fizica a acestora avea valoare legala, ceea ce a generat cheltuieli importante, dar si posibilitati de frauda, de alterare a informatiilor sau de pierdere in circuitul postal.

De exemplu, in Romania, cecurile interbancare trebuie transmise, prezentate fizic si schimbate intre institutiile de credit, in cadrul caselor de compensare din fiecare oras resedinta de judet. Aceasta procedura este valabila din anii '30. Modificarile sunt similare celor din legea asupra cecului, adica se introduc posibilitatea trunchierii (prezentarea electronica la plata a cambiei si a biletului la ordin); definirea mai clara a cuprinsului semnaturilor; eliminarea foii de prelungire si a referirilor de pe verso-ul instrumentelor.
Cambia poate fi si instrument de garantie pe care banca il poate accepta pentru un credit acordat unei alte persoane decat beneficiarul cambiei.

De asemenea, potrivit legii de aprobare a OUG nr. 39/2008, in cazul in care numele trasului depaseste spatiul alocat pe titlu, se vor inscrie pe cambie primele caractere din numele si prenumele, respectiv din denumirea trasului, in limita spatiului special alocat, fara ca prin aceasta sa se atraga nulitatea cambiei.

In plus, codul trasului, respectiv un numar unic de identificare prevazut in documentele de identificare sau de inregistrare ale trasului, va deveni un element obligatoriu al cambiei.Legea nr. 58/1934 nu cuprinde o definitie a cambiei. Ea cuprinde insa anumite dispozitii privind cuprinsul cambiei pe baza carora se poate defini acest titlu de credit.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.