Ciresarii vol 1 - Cavalerii florii de cires

Trimis la data: 2007-11-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 41
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 692
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romanul începe descriind slujba ca paznic a lui Moş Timofte. Acesta lucra la liceu de 50 de ani şi suna clopoţelul la ora exactă. Ca întotdeauna avea protejaţi şi nesuferiţi. Clopoţelul lui Moş Timofte a sunat, iar toţi elevii au ieşit în recreaţie. Unii jucau fotbal, alţii priveau acrobaţiile vlăjganului de clasa a VIII-a, Ursu, iar elevii cei mari se plimbau la umbra castanilor.
Aici se povesteste expeditia celor sase ciresari, dar in timp au devenit sapte.Ei se numeau: Dan, Ursu(Teodoru Teodor), Victor, Ionel, Tic, Maria si Lucia .Ei îşi fac planuri pentru a pleca într-o expediţie ştinţifică la Peştera Neagră ,la inceputul vacantei de vara.Aceasta expeditie era planificata de mult,iar ciresarii se pregatisera din timp. peştera nu a fost foarte des explorată de nimeni asa ca emotile descoperirii lor cresteau pe zi ce trece, iar intemeierea unei harti a pesterii de catre niste copii va ramane cu siguranta in memoria satului si mai ales a scolii alaturi de un celebru extemporal la matematica.

In ultima lor ora de geografie şi naturale a fost foarte folositoare, deoarece s-a discutat despre lumea peşterilor. Cireşarii au luat notiţe şi au schimbat bilete între ei toată ora, în Alfabetul Morse. Sergiu, care stătea în spatele lui Victor a copiat tot ce a scris el deşi nu înţelegea nimic.
Mai târziu, acasă, Tic încerca s-o convingă pe sora lui, Maria, să-i spună taina Cireşarilor, dar fata cu cozi negre nu se lăsa înduplecată. Peste câteva clipe, au apărut Dan, Victor şi Ursu. Dându-şi seama că prichindelul în spionează, Dan îl trimite pe Tic la Moş Timofte. Acesta însă nu pleacă, deoarece pe poartă au intrat Ionel şi Lucia, care aveau noutăţi. Tocmai au terminat de construit două aparate T.F.F, simple, portabile cu care puteau comunica în peşteră.

O problemă a rămas totuşi nerezolvată: cum vor traversa râurile şi lacurile subterane? Dan le-a dat o idee: Petrăchescu, vânătorul, aveau o barcă de cauciuc, dar ştiau bine că nu le-o va da, aşa că au renunţat.
Tic a renunţat să-i mai spioneze pe Cireşari şi a plecat la Moş Timofte în căutare de un basm grozav cu care să-i uimească pe toţi la şcoală. Moş Timofte ţinea mult la prichindelul ciufulit, aşa că i-a spus o poveste despre o cutie vrăjită.
Ultima zi de şcoală: premierea elevilor în amfiteatrul liceului. Cele două premii speciale, cel de Onoare şi cel Bombă, au fost acordate lui Victor şi Ursu.

Seara, Cireşarii erau în parcul oraşului. Deodată, Maria l-a zărit pe Petrăchescu şi au mers la el cu speranţa că-l vor convinge să le dea barca, însă fără succes.
Acasă, prichindelul cârn a aflat de expediţia ştiinţifică a Cireşarilor, însă nu avea voie să meargă. L-a rugat pe Moş Timofte să-l ajute. Tatăl lui Tic l-a ascultat pe paznicul liceului şi l-a lăsat pe Tic să plece.
A doua zi, dis-de-dimineaţă, Cireşarii au plecat, lăsându-l pe prichindel în urmă. Acesta l-a luat pe Ţombi, şi au plecat spre Peştera Neagră.
În drumul lor, Cireşarii au făcut un popas. Ursu l-a zărit pe Tic şi i-a lăsat mâncare şi un bilet. Cu toate acestea, prichindelul s-a rătăcit.
Ciresarii ajung cu bine la pestera, dar Tic si Tombi s-au ratacit in padure. Ursu l-a gasit pe Tic si Maria sora lui Tic s-a bucurat foarte tare.

A doua zi, s-au despărţit în două grupe. Prima grupă: Ionel, Victor, Maria şi Tic, care urma să intre în peşteră, iar a doua grupă: Ursu, Dan şi Lucia care trebuia să urce pe coama peşterii şi să-i anunţe pe cei din peşteră de orice cutremur sau prăbuşire.
A doua zi, Cireşarii s-au despărţit. Prima grupă a intrat în peşteră. Toţi au fost uimiţi de frumuseţea stalactitelor şi stalagmitelor. După scurt timp au ajuns la primul lac care era foarte adânc. Au construit o plută din bârne, iar Victor a hotărât să meargă el primul, apoi au traversat toţi. Au mers de-a lungul râului mai mult timp, până ce Tic a găsit o cutie de sardele, două mucuri de ţigară.

Ionel s-a pregătit pentru a lua legătura cu Cireşarii soarelui. Aceştia le-au spus că s-au întânlnit cu Petrăchescu, care vroia, prima oară, să-l împuşte pe Ursu. Apoi şi-au urat “Noroc bun” până la următoarea emisie. Intalnirea cu Petrechescu a ciresarii soarelui ii nelinisti pe ceilalti mai ales pe Victor, care era nedumerit si se gandea la diferite posibilitati ca cineva sa lase intr-o pestera neexploatata asa ceva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.