Citate celebre ale imparatilor romani

Trimis la data: 2015-07-06
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina_R
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aceste cuvinte au fost rostite de catre Cezar (anul 49 i.Chr.)in momentul in care a traversat Rubiconul ,dupa o lunga ezitare . Astfel Cezar si-a riscat viata , caci o lege speciala a Senatului roman interzicea trecerea cu trupe a Rubiconului ( raul de hotar intre Italia si Galia cisalpina ) , spre a se evita astfel incursiunile armate impotriva Italiei , pregatite de comandanti ambitiosi la granita de nord a tarii .
Cuvintele ,, Alea iacta est ,, , ca si expresia ,, A trece Rubiconul ,, au deci intelesul : ,, soarta va decide ! ,, si sunt folosite cand , dupa ce ai sovait mult , iei o hotarare importanta.
Banul n-are miros - Imparatul Vespasian ( 69-79 d.Chr. ) , gasind visteria goala , dupa domnia lui Nero si a urmasilor acestora , nu s-a dat in laturi de la nici un mijloc pentru a strange bani . Printre taxele care le-a pus , a fost si una asupra closetelor publice .
Intr-o zi , fiul sau Titus ( viitorul imparat ) i-a spus ca poporul rade si barfeste fiindca se scot bani dintr-o asemenea sursa . Vespasian ia pus o moneda sub nas spunandu-i : ,, Non olet ,, , adica : ,, uite , banul nu are miros ,,

Decet imperatorem stantem mori ( lat. ,, Un Imparat trebuie sa moara in picioare )-maxima creata chiar de acelasi imparat Vespasian care a trait acum aproape doua milenii. Ajuns la varsta de 69 de ani ,el continua sa se ocupe de treburile imparatiei . Si chiar in ziua mortii , coborand cu o ultima sfortare din patul de suferinta, se ridica in picioare spre "a sta la datorie". Decet imperatorem stantem mori au fost cele din urma cuvinte ale sale. Largindu-si zona de aplicatie ,ele sunt folosite la adresa acelora care (fara sa fie imparati !) au inteles ca, sfidand moartea, sa ramana la post si sa-si indeplineasca misiunea pana-n ultima clipa.

Diem perdidi (lat. "Am pierdut o zi" )-Sunt cuvintele cu care obisnuia sa-si incheie ziua imparatul roman Titus(79-81 d.Chr.),cand constata ca n-a realizat nici o actiune folositoare. Faptul ni-l relateaza istoricul Suetoniu in Viata lui Titus, imparatul care avea ambitia sa devina "filantropul universului". Intr-o seara ,la masa , amintindu-si ca in ziua aceea nu facuse nici un bine nimanui, a exclamat cuvintele:
"Amici , diem perdidi" , care de atunci a devenit deviza lui Titus.

Ex malis eligere minima (lat." Dintre rele, a alege pe cel mai mic")-Cicero ,in lucrarea sa despre datoriile morale: De officiis.
Fortuna caeca est (lat. "Norocul este orb" )-In De amicitia ( despre prietenie) Cicero, in dialogul sau cu consulul roman Laelius ,relateaza ca acesta spunea ginerilor sai Scaevola si Fanius :"Norocul nu numai ca e orb ,dar orbeste adesea pe multi dintre cei care sunt mangaiati de el...Nu este rar sa vezi oameni pe care i-ai cunoscut cu moravuri simple si usoare ,ca se schimba de indata ce pun mana pe onoruri, bogatii, putere ,dispretuind vechi prieteni si facandu-si altii noi."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.