Citatia si comunicarea actelor de procedura

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Reguli generale. Termenul in cunostinta.Legea procesuala reglementeaza in mod elaborat modul in care partile sau alti participanti ajung in fata instantei ca si modul de comunicare al actelor de procedura, pentru a se asigura contradictorialitatea si dreptul la aparare.Potrivit art.85 C.proc.civ., judecatorul nu poate hotari asupra unei cereri decat dupa citarea sau infatisarea partilor, afara numai daca legea nu dispune altfel. Iar art.107 C.proc.civ. obliga instanta sa amane judecarea pricinii ori de cate ori constata ca partea care lipseste nu a fost citata cu respectarea cerintelor prevazute de lege sub sanctiunea nulitatii.

Comunicarea cererilor si a tuturor actelor de procedura se face potrivit art.86 C.proc.civ. din oficiu, prin agentii procedurali ai instantei sau prin orice alt salariat al acesteia, precum si prin agenti ori salariati ai altor instante, in ale caror circumscriptii se afla cel caruia i se comunica actul. Indeplinirea actelor de procedura si comunicarea lor se fac in mod gratuit, conform art.722 alin.1 C.proc.civ. Cheltuielile necesare pentru indeplinirea actelor de procedura si comunicarea lor, prin posta sau alte mijloace, ocazionate de desfasurarea procesului, se acopera din fondurile repartizate anume in acest scop, de la bugetul de stat.

Citatia, sub pedeapsa nulitatii, va fi inmanata partii cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata, dar in pricinile urgente termenul poate fi si mai scurt, dupa aprecierea instantei.Daca partea se infatiseaza, personal sau prin mandatar, chiar daca nu a fost citata ori citarea s-a facut fara respectarea termenului, orice viciu de procedura se acopera si deci nulitatea nu mai intervine, partea este insa indreptatita sa ceara amanarea, pentru a-si pregati apararea.

Potrivit art.97 C.proc.civ nici un act de procedura nu se poate indeplini in zilele de sarbatoare legala, afara de cazuri grabnice, dupa incuviintarea presedintelui.Inmanarea citatiei si a tuturor actelor de procedura se fac la domiciliul sau resedinta celui citat, iar cand acesta are o asezare agricola, comerciala, industriala sau profesionala in alta parte, inmanarea se poate face si la locul acestor asezari. De asemenea, inmanarea citatiei se poate face oriunde, cand cel citat primeste citatia.

Legea prevede si anumite situatii speciale: pentru cei ce se gasesc sub arme, citatia se inmaneaza la comandamentul superior cel mai apropiat, pentru cei care alcatuiesc echipajul unui vas de comert, inmanarea se face, in lipsa unui domiciliu cunoscut, la capitania portului unde se gaseste vasul inregistrat; pentru detinuti, inmanarea se face la administratia inchisorii; pentru bolnavii aflati in spitale, ospicii sau sanatorii, la directia asezamantului. In aceste cazuri ca si in cele prevazute de art.87 sau atunci cand actul urmeaza sa fie inmanat unui avocat sau notar public, inmanarea citatiilor si tuturor actelor de procedura se poate face functionarului sau persoanei insarcinate cu primirea corespondentei, care va semna dovada.

Citatia sau celelalte acte de procedura se inmaneaza personal celui citat, care va semna dovada de primire, agentul procedural certificand identitatea si semnatura acestuia. Daca cel citat este gasit la domiciliu, dar refuza sa primeasca citatia sau nu vrea ori nu poate sa semneze dovada de primire, agentul ii va lasa citatia sau, in cazul refuzului de primire, o va afisa pe usa locuintei, incheind proces-verbal.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.