Citirea - fundament al lecturii explicative

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 20
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Tincu
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cartea reprezinta cel mai complet depozit al inteligentei omenesti, inmagazinand in filele ei cunostinte, sensibilitate, fapte pe care le pastreaza intacte un timp nedefinit. Uitate intre file de sute de ani, par moarte, dar noi le putem invia dezvaluind o lume nebanuita. O carte o citesti cand vrei, cum vrei si de cate ori vrei. Acest prieten tacut iti ofera ori de cate ori ai nevoie acelasi raspuns fidel la fiecare intrebare si- l repeta cu nesfarsita rabdare pana ce l- ai inteles.
Cartea este atat de intelegatoare, incat atunci cand n-ai inteles-o nu se supara, nu jigneste, te asteapta sa revii. Cartea este invatatorul care te conduce la bine, te face sa te bucuri, sa razi si sa plangi. O carte te trimite la alte carti si toate impreuna formeaza baza trainica a culturii noastre. Toate celelalte mijloace de raspandire a cunostintelor raman subordonate cartii si subordonate vor ramane oricat de mult se vor inmulti si perfectiona procedeele tehnice.

Prin toate compartimentele ei, limba romana isi aduce contributia la dezvoltarea gandirii si la modelarea sentimentelor, asigurand scolarului suportul evolutiei intelectuale, precum si posibilitatea integrarii in viata sociala.Obiectivul central al studiului limbii si al literaturii romane in invatamantul primar este dezvoltarea competentelor elementare de comunicare, orala si scrisa ale copiilor, precum si familiarizarea acestora cu texte literare si nonliterare, semnificative din punctul de vedere al varstei.

Se urmareste totodata structurarea la elevi a unui ansamblu de atitudini si de motivatii care vor incuraja si sprijini ulterior studiul limbii ti al literaturii romane.Familiarizarea elevilor cu cititul presupune in primul rand insusirea tehnicii cititului, iar apoi invatarea instrumentelor muncii cu cartea, a tehnicilor de folosire a cartii, ca mijloc de autoinstruire.

In domeniul citirii, obiectivul de baza ramane consolidarea deprinderilor de citire corecta, fluenta, constienta si expresiva.
Citirea corecta inseamna citirea care se face fara omisiuni, inlocuiri sau inversari de silabe ori litere, fara repetari sau sunete - parazite ce umplu pauzele mari dintre cuvinte. Citirea corecta este clara si poate fi urmarita si inteleasa de cei care asculta.

Citirea fluenta este o citire care curge continuu, fara sacadari, poticneli sau intreruperi. Viteza citirii trebuie sa se dezvolte paralel cu viteza intelegerii. Este necesar ca , pe baza de exercitii, sa se ajunga la situatia ca viteza normala a citirii elevilor claselor a III- a si a IV- a sa corespunda cu ritmul vorbirii lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.