Citofiziologia

Trimis la data: 2013-03-07 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ancam16 Dimensiune: 343kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
2.1. Celula, unitatea structurala si functionala a lumii vii
Celula este unitatea biologica, structurala si functionala care intra in componenta tuturor organismelor vii. Este un sistem biologic deschis care realizeaza schimburi permanente de materie, energie si informatie cu mediul de viata, transformand substantele asimilate si energia in procesul de metabolism.

- toate celulele vegetale au proprietati fundamentale comune, care au fost dezvoltate si pastrate de-a lungul evolutiei (folosesc aceleasi mecanisme pentru realizarea metabolismului energetic si utilizeaza ADN - ul ca material genetic)
- pe de alta parte, celulele vegetale actuale au evoluat diferentiat, cu scopul de a servi cat mai bine functiei pe care o au de indeplinit in cadrul tesuturilor, organelor sau organismului

Forma si marimea celulelor este foarte diferita, fiind controlate genetic, ca rezultat al interactiunii cu conditiile specifice mediului in cursul ontogenezei
Exemple de cellule:-amoeba
-bacteriana
-celula vegetala
-celula sangvina
-celula nervoasa
celula este unitatea structurala si functionala a majoritatii organismelor vii.

Dimensiunile celulelor variaza mult, dar cele mai multe sunt microscopice, invizibile cu ochiul liber (cu un diametru cuprins in medie intre 5 si 100 μm la plante si animale, iar multe celule bacteriene au doar 1 pana la 2 μm lungime). Limitele dimensionale minime ale celulelor sunt situate la 300 nm diametru si volum de 10-14 mL, in cazul celulelor bacteriene de tip micoplasme.
1 μm =1O10a��6 m
1 nm = 10-9 m
Celulele pot exista ca unitati de viata independente, ca si in cazul bacteriilor sau protozoarelor, sau pot fi grupate in colonii sau tesuturi, la plante si animale.

2.2. Domenii de organizare a lumii vii
Cercetarile recente evidentiaza existenta a trei domenii distincte de organizare a vietii. Toate organismele vii sunt incadrate in unul din marile grupuri de organizare (regnuri sau domenii) .Eubacteriile populeaza solurile, apele de suprafata si tesuturile unor organisme vii sau moarte, dintre aceste cea mai raspandita, cunoscuta si studiata fiind Escherichia coli .

2.3.1. Morfofiziologia citoplasmei si a organitelor citoplasmatice
Citoplasma reprezinta principalul component celular, fiind caracterizat printr-o perfecta unitate si integritate structurala si functionala. Ea este sediul principalelor manifestari vitale, ce se desfasoara intens atunci cand starea ei este fluida si in continua miscare, coagularea citoplasmei ducand la incetarea acestor manifestari si implicit la moartea celulei. Citoplasma contine elemente minerale si compusi organici reprezentati de nucleoprotide, aminoacizi, lipide, glucide, enzime, fitohormoni, vitamine, etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.