Citoscheletul

Trimis la data: 2012-01-14 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 452
Autor: Amalia Dimensiune: 202kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Citoscleletul (cytoskeleton) este o retea in spatiu (tridimensionala) de filamente proteice si microtubuli care strabat intreaga matrice citoplasmatica, intretaindu-se in toate directiile.Citoscheletul indeplineste functii variate: - mentine forma celulei si o adapteaza la necesitatile functionale; - participa la realizareamiscarilor celulei; - ia parte la formarea citoscheletului membranei;- interactioneaza cu nucleul si cu organitele celulare (mitocondriile,veziculele sinaptice), participand la mentinerea lor in pozitie si la deplasarea lor in celula (mitocondriile si lizozomii efectuand o miscare saltatorie);

Interactioneaza cu macromoleculele din citosol, evidentiindu-se enzime glicolitice legate de filamentele de actina; - participa la transportul proteinelor in lungul axonului.Citoscheletul se modifica in celulele maligne. Astfel, fibroblastele transformate malign isi pierd fibrele de stress din citoschelet si devin sferice.In compunerea citoscheletului intra microfilamentele, microtubulii, microfilamentele intermediare si microtrabeculele.

Microfilamentele si microtubulii
Microfilamentele (microfilamentum, a) sunt componente ale citoscheletului, prezente in citoplasma tuturor celulelor, aparand mai abundente in celulele care prezinta miscari de deplasare in tesuturi sau miscari active intracitoplasmatice. Au lungimi variate si un diametru de 5-7 nm, putand apare izolate sau grupate. Sunt orientate pe directii diferite si formate din molecule proteice, in special din actina si miozina, asemanatoare celor din celulele musculare.

Microtubulii (microtubulus,i) sunt componente ale citoscheletului cu aspect cilindric, cu diametrul cuprins intre 20-30 nm, formati prin polimerizarea unor molecule proteice, denumite tubuline. Pot apare grupati sau izolati.Microfilamentele si microtubulii sunt ultrastructuri cu caracter dinamic, deoarece procesele de polimerizare si depolimerizare se desfasoara concomitent si continuu. Ele se asambleaza si dezasambleaza rapid in celula, in citoplasma existand un depozit permanent de monomeri de actina si de dimeri de tubulina.

Microtubulii si microfilamentele prezinta polaritate, incat polimerizarea si depolimerizarea se desfasoara cu viteze diferite la cele doua extremitati. La extremitatea pozitiva (notata cu +), viteza polimerizarii este mult mai mare decat cea a depolimerizarii, incat microfilamentul sau microtubulul se alungeste. La extremitatea negativa (notata cu -), viteza de depolimerizare este mai mare, determinand scurtarea.

Pentru o anumita concentratie de monomeri liberi in citosol, microfilamentul sau microtubulul se afla intr-o stare de echilibru, in care la extremitatea negativa se pierd molecule, iar la extremitatea pozitiva se ataseaza molecule. In acest fel, un grup de molecule atasate la capatul pozitiv (+), se deplaseaza de-a lungul filamentului sau microtubulului, de la extremitatea pozitiva spre extremitatea negativa. (Fig.1)

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.