Citoscheletul fibrei musculare striate

Trimis la data: 2003-06-22 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 531
Autor: Iulian Viciu Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Citoscheletul fibrei musculare striate
Pe celule musculare striate, secţionate longitudinal şi colorate cu HE, cu MO se observă o alternanţă de discuri slab colorate cu eozină (discuri întunecate). Cu hematoxilină ferică se observă o alternanţă de discuri clare necolorate cu discuri întunecate (negre).
Citoscheletul fibrei musculare striate

Citoscheletul fibrei musculare striate

Folosindu-se MO cu lumina polarizată s-a observat că discul clar este izotrop fapt pentru care a fost numit şi discul I. Iar la microscopul cu contrast de fază, discul clar este mai luminos. Discul clar are o lungime de aproximativ 0,8 μm.

Citoscheletul fibrei musculare striate
La mijlocul lui se găseşte un disc subţire numit discul Z (banda Z), între discul Z şi joncţiunea discul clar/discul întunecat (I/A) s-a mai descris un disc întunecat (bandă) N. Acest disc clar conţine miofilamente subţiri.

Citoscheletul fibrei musculare striate
Discul care se colorează mai intens cu eozină a fost numit disc întunecat, în lumină polarizată este anizotrop (A) şi la mijlocul lui se găseşte o bandă mai clară numită "zona H". La mijlocul benzii H se află, o bandă mai întunecată numită banda M. Discul întunecat conţine miofilamente groase şi subţiri în zonele periferice, iar în zona H, conţine numai miofilamente groase.

Citoscheletul fibrei musculare striate
Discul Z (banda Z), prin anii '60 era considerat ca "o bandă îngustă formată dintr-un material dens, de aspect amorf". Multă vreme nu a putut fi descifrată structura ei morfologică şi moleculară. Nu se continuă între ele, nu sunt toate discurile 7 chiar la acelaşi nivel, în toate sarcoamele.

Adeseori, între ele există decalaje de dimensiuni variabile. Actualmente se consideră că discurile Z, ar fi rezultatul unor împletituri finale, ordonate, complicate, realizate de capetele filamentelor de actină şi filamentele proprii discului Z.

Sunt descrise un număr foarte mare de proteine în structura miofibrilelor, peste 20.

Aceste proteine au fost clasificate în:
1. contractile:
a. fundamentale (propriu-zise);
b. reglatoare.

2. structuri miofibrilare.

Cu ajutorul ME s-a observat că în CMS miofibrilele sunt formate din miofilamente. Miofilamentele sunt dispuse paralele între ele, şi paralele cu axul longitudinal al miofibrilei. Iniţial au fost descrise două tipuri de miofilamente, care se deosebesc prin grosime, topografie, lungime, şi structură moleculară.

Acestea sunt:
a. subţiri cu diametrul de 5-6 μm şi lungi de μm.
b. groase cu diametrul de 10-11μm, şi lungi de 1,5 μm

Miofilamentele groase (A) din CMS sunt formate dintr-o moleculă proteică numită miozină. Miozina este proteina cea mai importantă din punct de vedere funcţional şi este în cea mai mare cantitate. S-a apreciat că într-un cm3 de muşchi scheletal se găsesc aproximativ 1017 molecule, de miozină. La mamifere reprezintă aproximativ 85% din masa filamentelor groase.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.