Ciulinii Baraganului - Panait Istrati

Trimis la data: 2006-03-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.67 / 10
Downloads: 24673
Autor: Mihai Costache
Dimensiune: 7kb
Voturi: 1602
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A apărut in anul 1928 si este capodopera în proza a lui Panait Istrati. Scriitorul este disputat de cele doua literaturi: literatura franceză şi literatura româna, scriind în limba lui Moliere şi a lui Victor Hugo, Panait Istrati a intrat intr-o cultura de valoare europeană. In anul 1923, după publicarea volumului Kira Kiralina, Panait Istrati a primit elogii călduroase în prefaţă şi a avut parte si de aprecieri ascuţite. Totuşi, criticul Henri Baibusse, consideră ca opera lui Panait se caracterizează prin vitalitate şi atracţie.
Cartea începe cu o dedicaţie programatică fiind dedicată celor 11000 de ţărani români care au fost omorâţi în timpul răscoalei din 1907.Ar fi greşit sa se considere aceasta carte, o carte a copilăriei, eroul Matache rememorându-şi copilăria, în acest sens el seamănă cu Darie din romanul ’’Desculţ’’ de Zaharia Stan.

Romanul ’’Ciulinii Bărăganului’’ este considerat însa roman care prezintă prima viziune istorică asupra răscoalei din 1907.Titlul romanului este unul simbolic, ’’ciulinii’’ au valoare de simbol :simbol vegetal;simbol spiritual;simbolul mişcării asupra inerţiei;simbol protestatar;simbolul rememorării amintirilor

Ciulinii sunt un simbol vegetal. Ei cresc vara chiar si atunci când este cald. Toamna vântul spre miazăzi venind dinspre Rusia, Muscalul ii sufla din toate părţile. Se da o lupta intre om care vrea sa muncească pământul arid si sterp si ciulinii vătămători si inutili.

Ciulinii reprezintă simbol spiritul, reprezintă specificul acestor locuri unde chiar si apa lipseşte. Scriitorul face o analogie intre ciulinii inutili si mari cat o ’’damigeană’’ si oamenii agresivi. Eroul Matache îşi rememorează viata. Îşi aminteşte astfel ca familia lui este originara din Oltenia si veniseră în speranţa unui trai mai bun lângă o balta din apropierea Dunării.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.