Ciulinii Baraganului de Panait Istrati

Trimis la data: 2010-09-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 207
Autor: Jana Loghin
Dimensiune: 11kb
Voturi: 23
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A aparut in anul 1928 si este capodopera in proza a lui Panait Istrati. Scriitorul este disputat de cele doua literaturi: literatura franceza si literatura romana, scriind in limba lui Moliere si a lui Victor Hugo, Panait Istrati a intrat intr-o cultura de valoare europeana. In anul 1923, dupa publicarea volumului Kira Kiralina, Panait Istrati a primit elogii calduroase in prefata si a avut parte si de aprecieri ascutite. Totusi, criticul Henri Baibusse, considera ca opera lui Panait se caracterizeaza prin vitalitate si atractie.
Cartea incepe cu o dedicatie programatica fiind dedicata celor 11000 de tarani romani care au fost omorati in timpul rascoalei din 1907.Ar fi gresit sa se considere aceasta carte, o carte a copilariei, eroul Matache rememorandu-si copilaria, in acest sens el seamana cu Darie din romanul ''Descult'' de Zaharia Stan.

Romanul ''Ciulinii Baraganului'' este considerat insa roman care prezinta prima viziune istorica asupra rascoalei din 1907.Titlul romanului este unul simbolic, ''ciulinii'' au valoare de simbol :
-simbol vegetal-simbol spiritual-simbolul miscarii asupra inertiei
-simbol protestatar-simbolul rememorarii amintirilor.

Ciulinii sunt un simbol vegetal. Ei cresc vara chiar si atunci cand este cald. Toamna vantul spre miazazi venind dinspre Rusia, Muscalul ii sufla din toate partile. Se da o lupta intre om care vrea sa munceasca pamantul arid si sterp si ciulinii vatamatori si inutili.
Ciulinii reprezinta simbol spiritul, reprezinta specificul acestor locuri unde chiar si apa lipseste.

Scriitorul face o analogie intre ciulinii inutili si mari cat o ''damigeana'' si oamenii agresivi. Eroul Matache isi rememoreaza viata. Isi aminteste astfel ca familia lui este originara din Oltenia si venisera in speranta unui trai mai bun langa o balta din apropierea Dunarii.

Tatal sau, Marin, avea o predispozitie spre muzica si canta la fluier pana a doua zi dimineata. Mama, Anica in ciuda varstei de 35 de ani era maturizata inainte devreme. La varsta de numai 9 ani, Matache, nu uita varicele groaznice ale mamei si hainele zdrentuite ale tatalui. Copilul ii reproseaza mamei ca ia asupra ei toate greutatile vietii. Mama ii raspunde: ''Dumnezeu mi la dat si mi la daruit de barbat''.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.