Ciuma

Trimis la data: 2006-03-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.98 / 10
Downloads: 3734
Autor: Veronica Hagiu
Dimensiune: 11kb
Voturi: 147
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ciuma - Albert Camus, nuvelist, eseist, filozof si dramaturg francez castiga in anul 1957 Premiul Nobel pentru literatura. Acesta este unul dintre figurile proeminente ale secolului XX si ale literaturii moderne initiind noi concepte literare si idei filozofice.Ciuma
Ciuma scrisa in anul 1948 este un mit al timpurilor moderne, boala fiind un simbol pe doua nivele. Ea poate fi interpretata din diferite unghiuri: poate fi vazuta ca o alegorie a brutalitatii cu care a fost ocupata Franta de nazisti sau ca o pledoarie, lupta in fata indiferentei umane.

La inceput opera a fost aspru critica insa abia mai apoi a primit atentia de care trebuia sa se bucure inca de la inceput. Ciuma ne spune o poveste despre lupta dar nu impotriva unei boli, impotriva soldatilor germani, ci este o lupta impotriva indiferentei atunci cand vine vorba de suferinta umana. Fiecare dintre personajele romanului raspunde catastrofei in propriul sau fel, conform principiilor si educatiei avute, asumandu-si raspunderea faptelor sale.

Tonul operei Ciuma este unul sombru si totusi atat de plin de caldura omeneasca. Fiecare dintre personajele importante ale romanului prezinta un adevar separat, care pentru el este valid. Imediat dupa ce invazia de sobolani morti si gasiti pe strazi, in parcuri, cafenele, hoteluri, case sperie putin populatia Oranului, multi dintre cetatenii orasului incep sa prezinte ciudat simptome de boala necunoscuta. Dupa ce izbucneste epidemia cititorul este introdus in viata mai multor personaje afectate de acest flagel.

Personajele din roman sunt: doctorul Rieux, Tarrou, Rambert, Grand, si Cottard. Conflictul pentru toate personajele este reprezentat de acest flagel periculos insa totodata intalnim si conflicte interioare mai mult sau mai putin mistuitoare. Romanul este narat la persoana a treia intr-o maniera omniscienta.

Cu atat mai mult prin reactiile perosnajelor individuale si ale elementelor colective ale societatii, acest roman exploreaza o varietate de teme cum ar fi libertatea, dragostea si moartea, timpul si exilul, in timp ce este examinat mai indeaproape datoria medicului, interactiunile dintre aspectele biologice, pshihologice si sociale ale vietii, provocarea credintei religioase prin suferintele celor inocenti, cat si importanta si limitarea romantismului, familiei si prietenilor.

Subiectul in sine este unul destul de simplu si poate fi divizat in cateva fraze. Orasul Oran este lovit de o teribila ciuma raspandita prin intermediul sobolanilor. Dupa scurt timp orasul este inchis si este instaurata carantina. Oamenii incep sa se obisnuiasca cu gandul si incerca sa supravietuiasca atat pe plan mental cat si emotional.

Fiecare gaseste metodele lui de supravietuire, de multe ori atarnand in placutele amintiri ale trecutului care pentru unii sunt tot ce le-a mai ramas in fata unui prezent atat de hidos si un viitor atat de nesigur.
Ciuma - Opera este divizata in cinci sectiuni distincte insa fara a le numi capitole deoarece autorul doreste astfel sa delimiteze cu o linie mai stearsa actiunea din fiecare sectiune. Totul are loc intr-un orasel numit Oran, undeva in Algeria intr-un an necunoscut insa in luna aprilie.

Ciuma - Dupa cum se stie orasul face parte din iubita regiune unde s-a innascut Camus, locul caruia ii apartine, Africa de Nord. Insusi autorul face insasi la inceput cateva aprecieri posomorate asupra imaginii acestui oras. Este unul tristt cu oamenii oarecum banali si plictisiti de viata pe care o duc, un oras port cu deschidere la mare, de altel una dintre distractiile oranienilor.

Soarele, vantul, schimbarea anotimpurilori, marea, caldura vor avea sa influenteze in diferite moduri stagiile ciumei cat si raspandirea ei. Actiunea este fixata inca de la incpeut asupra doctorului Bernard Rieux care preocupat sa isi conduca sotia bolnava la tren descopera pe coridor un sobolan mort. Doamna Rieux, pleca pentru o buna bucata de vreme la un sanatoriu pentru recuperare. Doctorul realizand cat de mult tine de fapt la sotia sa ii promite acesteia ca imediat dupa intoarcerea sa o vor lua de la inceput si vor fi mai fericiti.

Acest sobolan gasit mort in mod misterios cat si multi altii il pun pe ganduri pe doctorul Rieux, insa numai noi aveam sa stim ca acesti sobolani morti sunt inceputul unei boli fara leac, ciuma.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.