Ciuperci microscopice

Trimis la data: 2010-07-23
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 18
Nota: 6.36 / 10
Downloads: 235
Autor: Radu Ileana
Dimensiune: 25kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
CIUPERCILE MICROSCOPICE sunt larg raspandite in natura, avand capacitatea de a putea sa se dezvolte pe medii diferite compozitional, dar cu predilectie pe cele glucidice. Ele au efecte benefice sau daunatoare activitatii umane. Printre cele folositoare se pot aminti: obtinerea ingrasamintelor naturale, a composturilor vegetale din resurse neconventionale slab valorificate (scoarta copacilor, resturile vegetale autumnale), producerea unor alimente de mare importanta in alimentatia umana (painea dospita, branzeturile fermentate, vinul, berea si alcoolul),
Ciupercile microscopice se raspandesc usor in natura, cu predilectie prin spori, deoarece sporii produsi de un singur miceliu sunt numerosi, dispun de mijloace ce permit propagarea, si, spre deosebire de sporii bacterieni, sunt in primul rand forme de inmultire si nu de rezistenta.

Ciupercile microscopice care prezinta interes pentru agricultura, alimentatie si alte activitati umane fac parte din Regnul Micelia, Subregnul Mycota, Ramura Eumiceta ce cuprinde micomicete unicelulare (drojdii si mucegaiuri inferioare) si micomicete pluricelulare filamentoase (mucegaiuri superioare).

MUCEGAIURI (MICOMICETE)DEFINITIE: Mucegaiurile sunt microorganisme de tip eucariot, diferentiate morfologic in monocelulare si pluricelulare, ce se reproduc prin spori rezultati pe cale asexuata, sexuata sau mixta, caracterizate prin: aspect filamentos, lipsa de mobilitate si incapabile de a realiza fotosinteza.RASPANDIREA MUCEGAIURILOR
Datorita capacitatii lor deosebite de adaptare la cele mai diverse conditii ale mediului ambiant, mucegaiurile sunt raspandite in toate habitatele* naturale.

*lat. habitare - a locui; reprezinta conditiile mediului extern in care
traieste un organism sau un grup de organisme; sinonim cu biotop.
Aceasta capacitate naturala de adaptare se datoreaza faptului ca ele dispun de un echipament enzimatic complex care le permite degradarea unor compusi macromoleculari, foarte diferiti ca structura si compozitie, folositi ca substante nutritiv-energetice.

Totodata, necesitatile relativ modeste in privinta umiditatii, a factorilor de crestere, a vitaminelor si a altor compusi nutritivi sau biocatalizatori, contribuie la capacitatea lor de adaptare in aproape orice conditii de mediu.Stratul superficial al solului constituie un habitat in care mucegaiurile sporofite degradeaza compusii organici (hidrati de carbon omogeni si heterogeni, protide, lipide s.a.) din resturile vegetale si animale moarte, fiind considerate agenti tipici ai putrezirii.

Prin degradarea compusilor din stratul superficial al solului, mucegaiurile participa la circuitul natural al carbonului, imbogatind solul in compusi cu molecule mai mici, ce reprezinta, la randul lor, mediu propice de dezvoltare al altor microorganisme sau plante. Acestea continua degradarea pana ce, in final, dioxidul de carbon si apa rezultate sunt prelucrate de plante si transformate, in cadrul acestui circuit trofic, in hidrocarbonate, monoze si polioze, prin fotosinteza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.