Ciupercile - caracteristici generale

Trimis la data: 2015-04-08
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: loracazacu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ciupercile sunt o grupa aparte de organisme, unicelulare si pluricelulare, cu nenumarate specii, intilnite in toate mediile de viata.
Caracterul distinctiv al ciupercilor este dat de:
- aparatul vegetativ nediferentiat (tal);
- talul este unicelular sau pluricelular, microscopic sau macroscopic si poarta denumirea de miceliu;
- se inmultesc vegetativ, sexuat si asexuat;
- in comparatie cu plantele, nu poseda clorofila cu care sa realizeze fotosinteza, toate fiind organisme heterotrofe, saprofite sau parazite;
Din punct de vedere sistematic, ciupercile erau considerate pina in anul 1990 ca fiind o increngatura (Mycophyta) a regnului Plantae, dupa anul 1995, pe baza caracterelor specifice doar lor, s-a considerat ca ciupercile formeaza un regn separat (regnul Fungi), iar dupa anul 2002, ciupercile (fungii) au fost studiate pe baza materialului genetic, acest criteriu, aducand schimbari majore in clasificarea lor.
In prezent regnul Fungi include sapte increngaturi (Chytridiomycota, Neocallimastigomycota, Blastocladiomycota, Glomeromycota, Ascomycota, Basidiomycota, Microsporidia), plus citeva subincrengaturi (Incertae sedis), ce cuprind ciupercile care din diferite motive nu pot fi subordonate celor sapte increngaturi.

Dupa marimea corpului, ciupercile pot fi mici sau microscopice (micromicete) sau mari ori destul de mari pentru a fi observate cu ochiul liber (macromicete).
Micromicetele sunt ciuperci cu dimensiuni foarte mici (exprimate in microni) larg raspindite in natura. Sunt reprezentate de mucegaiuri, drojdii (levuri) si dermatomicete.
Macromicetele sunt caracterizate de corpurile de fructificatie (carpozoamele sau carpoforii).

Fructificatia unei ciuperci reprezinta stadiul in care miceliul care se dezvolta in interiorul substratului organic, formeaza la suprafata impletituri dese de hife, care condensindu-se realizeaza corpuri de fructificatie, pe care se dezvolta organele de inmultire sexuata. Acestea sunt vizibile si larg cunoscute sub numele de "ciuperci". Corpurile de fructificatie pot avea forme de: palarie cu picior, crusta, consola, copita, tubercul, tufa, sfera, cupa etc.

Doar unele specii incadrate doar in doua increngaturi apartinatoare regnului Fungi formeaza corpuri de fructificatie:
- unele ascomicete (formeaza ascocarpi sau ascofructe);
- majoritatea bazidiomicetelor (formeaza bazidiocarpi sau bazidiofructe). Raspandirea ciupercilor variaza in functie de sol, umiditate, temperatura, clima, altitudine, precum si de plantele din formatiunea vegetala respectiva. Natura si aciditatea solului influenteaza in mod evident distributia ciupercilor mari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.