Civilizatia romana - Izvoarele civilizatiei romane

Trimis la data: 2010-03-14
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 8.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Margareta mironescu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poate fi considerata ca fiind succesoarea celei grecesti in lumea veche. Ea este cea care prin unificarea bazinului mediteraneean din punct de vedere teritorial, politici cultural , in secolul I i.Hr. asigura baza raspandirii crestinismului . Izvoarele civilizatiei romane sunt: traditia italica a varstei fierului - 1000 - 800 ien , caracterizata de existenta culturilor de tip Villanova - necropole si grupuri de colibe de plan circular , existente in Italia centrala;
Cele doua mari perioade , esentiale in istoria romana sunt precedate de desfasurarea civilizatiei etrusce in Italia centrala incepand cu secolul VIII si de perioada regalitatii - 753-508 ien, perioada celor 7 regi etrusci , care debuteaza cu intemeierea legendara a Romei.Romanii numarau anii incepand cu anul de intemeiere a Romei 753 ien. De aceea inainte de a analiza structurile politice , economice si culturale ale Romei vom cunoaste mai pe larg civilizatia etrusca , o civilizatie putin explorata aparandu-si inca tainele .
Incepand cu perioada clasica Etruria este anexata Imperiului Roman ; in sec. I i.Chr. era complet latinizata .

Despre modul de viata etrusc si despre cultura materiala cele mai multe informatii sunt furnizate de mormintele hipogeee cu inventare bogate de obiecte artizanale din metale pretioase ; acestea sunt de asemenea decorate cu fresce care au ca tema viata cotidiana constituindutse in adevarate izvoare documentare. Etruscii cunosteau si foloseau scrierea bazata pe alfabetul grecesc dar au lasat putine documente scrise , astazi majoritatea fiind descifrate .

Pliniu,Herodot si Dionysos din Halicarnas ne-au lasat unele date despre acest popor insistand pe originea lor orientala. Donald Strong , director in 1963 al Departamentului de antichitati greco-romane de la British Museum spunea in cartea sa ,,Popoare uitate ale lumii antice, civilizatii ale misterului'' ca etruscii sunt ,,poporul care a locuit in Italia centrala pe vremea grecilor si romanilor ; el apartine deci istoriei dar n-a lasat in urma sa o istorie'' - subliniind lipsa de informatii documentare.

Etruscii erau foarte buni navigatori si negustori; faceau comert cu metal si produse agricole . Erau insa si pirati de temut astfel ca izvoarele grecesti vorbesc despre primejdia pe care o reprezentau pentru navigatorii elini. In viata publica etrusca rolul cel mai important l-a jucat religia si ritualul Zeul principal al etruscilor era VOLTUMNA SAU VOLTUMNUS , divinitate complexa , razboinica si monstruoasa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.