Cladiri civile - riscul seismic

Trimis la data: 2015-05-11 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Corina_V Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Riscul seismic reprezint[ probabilitatea ca efectele sociale ]i economice ale unui cutremur s[ dep[]easc[ valorile stabilite convenional.
Riscul seismic depinde de:

- Hazard (H) - reprezint[ probabilitatea ca un seism de o anumita intensitate s[ se produc[ @ntr-un anumit amplasament;
- Vulnerabilitatea (V) - sensibilitatea cl[dirii la aciunea seismic[;
- (E) - totalitatea valorilor sociale ]i economice ce sunt expuse degrad[rii datorit[ vulnerabilit[ii mediului construit.

Principala funcie a proiect[rii seismice este asigurarea unor standarde minime privind protecia vieii oamenilor.
Cutremurele recente, sc[zute ca intensitate, au produs pagube economice f[r[ victime omene]ti ]i au dovedit c[ la proiectare este necesar s[ se in[ seama explicit de necesitatea limit[rii pagubelor.
Pe plan mondial, @n special @n SUA, exist[ tendina ca evaluarea performanelor unei cl[diri s[ se fac[ prin intermediul costurilor totale de proiectare, construcie, @ntreinere, reparaii ]i costul datorat @ntreruperii funcionalit[ii.

Fa[ de acestea, definite de documente internaionale ]i de P100/2006, se propune proiectarea la 2 st[ri limit[ ]i anume:
- o stare limit[ care asociaz[ un cutremur ocazional care se poate produce de multe ori @n viaa unei construcii, cu o cerin[ de performan[ ce vizeaz[ meninerea funcionalit[ii cl[dirii ]i @n aceast[ stare - starea limit[ de serviciu (SLS).
- o stare limit[ care este starea apariiei unui cutremur rar, cu exigena de performan[ ca nici un utilizator sau persoan[ din imediata vecin[tate s[ nu fie r[nit[ - starea limit[ ultim[ (SLU).

Verificarea structurilor la starea limit[ de serviciu (SLS) au ca scop p[strarea construciei @n parametrii de funcionare dup[ aciunea cutremurului asociat SLS.
Cutremurul asociat SLS este unul cu o perioad[ medie de revenire (20-50 de ani). Acesta poate ap[rea de mai multe ori pe perioada de exploatare a construciei.Verific[rile la starea limit[ ultim[ (SLU) au ca scop evitarea pierderii de viei omene]ti ]i a r[nirii grave a utilizatorilor sau persoanelor din imediata vecin[tate.

La elementele structurale este necesar[ limitarea degrad[rii ]i se admit la acestea deform[ri plastice semnificative @n zonele special proiectate pentru o comportare ductil[. Limitele acestor deplas[ri sunt date de condiia ca structura s[ nu se pr[bu]easc[.
Pentru elementele nestructurale se propune evitarea degrad[rii @n totalitate sau pr[bu]irea lor ceea ce ar pune @n pericol sigurana utilizatorilor.Evaluarea @nc[rc[rii seismice conform P100/2006 se face determin`ndu-se o for[ seismic[ de proiectare dat[ de relaia:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.