Clara noapte - Tudor Arghezi

Trimis la data: 2007-10-20
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 1
Nota: 7.96 / 10
Downloads: 16
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 495
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia ,,Clara noapte” de T. Arghezi, aparţine genului liric, deoarece se transmit în mod direct semnimentele de admiraţie faţă de un peisaj ce pare învăluit într-o frumuseţe de basm. În ,,noaptea clară”, aşa cum o defineşte poetul chiar şi din titlu, reiese că frumuseţea elementelor terestre ale peisajului prinde contur într-un cadru feeric.
Poezia este o descriere în versuri, structurată pe două strofe. În prima strofă sunt redate în mod direct sentimentele de admiraţie faţă de tabloul de natură. Eul liric trăieşte intens acestă magie ,,Adâncit în visul dulce al reflexelor de lună” .
Cadrul natural este creionat cu ajutorul enumeraţiei: clara undă, lacul, vântul. Tabloul pare unul încremenit, lipsit de viaţă, dar trădează un sentiment de tristeţe, ce pare să-l răspândească toate aceste elemente. Numai vântul pare să rupă acestă monotonie şi frumuseţe ce pare ireală: ,,Abia vântul şerpuieşte printre crengi de salcii verzi”.

Strofa a doua întăreşte acestă idee de magie, ireal: ,,Noaptea clară într-un basmu de magie schimbă balta”/ Oh, ce aur curge-n trestii ce cad una peste alta”/ Peste tot plăceri nespuse bat din aripile lor”.
Domină în acest tablou imaginile vizuale care conturează o frumuseţe de basm, accentuată şi de epitetele cromatice: ,,Clara undă argintoasă”, ,,salcii verzi”,,ce aur curge-n trestii”.

Frumuseţea peisajului se accentuează şi prin metafora ,,plăceri nespuse bat din aripile lor”. În acestă armonie şi linişte o imagine auditivă îndeamnă la visare, astfel eul liric contopindu-se în frumuseţea eternă a naturii: ,,Tainic cântă-n ulmul falnic singuraticul cinflor;/ El doineşte, şi în ochii-mi se răsfrânge, clară, balta”.
Se remarcă prezenţa eului liric care trăieşte intens fiecare transformare a naturii: ,,Adâncit în visul dulce”, ,,în ochii-mi se răsfrânge”.
Frumuseţea peisajului înfioară sufletul, care se lasă cuprins de magia naturii.

Metafora ,,Clara noapte”, cu epitetul antepus, accentuează ideea că este o noapte deosebită, în care sentimentele par a se naşte din fiecare element descris al unei naturi ce pare de vis.
Poezia este alcătuită din două strofe de 5 versuri (cvintet), rima este pereche- fără ultimul vers-, măsura 16 silabe.
Poezia impresionează prin muzicalitatea versurilor, prin armonia ce se degajă din cadrul descris, dar şi prin nota de mister ce conturează un univers inedit.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.