Clasificarea muschilor

Trimis la data: 2015-04-20 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ioana_O Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Muschiul pielos - este situat intre piele si fascia superficiala a trunchiului, intinzandu-se de la pliul iei si pana la comisura buzelor (risorius Santorini). Are rol de tremurator al pielii si tensor al fasciei superficiale. Aste mai dezvoltat in zonele in care animalul nu ajunge cu capul, cu coama si cu coada (zona toraco-abdominala, laturile spetei, partea ventrala a gatului, zona cefalica).
2. MUSCHII CAPULUI
2.1. Muschii pielosi ai capului. Insertia mobila se prinde de piele, iar cea opusa pe oase ,cartilagii, fascii si sunt inervati de nervul facial. Se clasifica in :2.1.1. muschii pielosi ai fetei sunt dispusi in jurul orificiilor bucale, nazale, oculare.
2.1.1.1. ai buzelor si obrajilor :

Stratul II cuprinde :
- m. romboid cervical, are forma relativ triunghiulara, se insera cranial pe ligamentul cervical, iar caudal pe unghiul cervical al spetei, avand rol de basculator al spetei.
- m. dintat ventral cervical (seratul ventral), are forma relativ triunghiulara, insera cranial pe apofizele transverse ale ultimelor cinci vertebre cervicale, iar caudal pe suprafata serata a spetei, avand rol de extensor al gatului si basculator al spetei.
- m. splenius, bine dezvoltat la cal, redus la oaie, se insera cranial pe occipital si caudal pe apofizele spinoase toracale, avand rol de extensor al gatului si inclinator lateral al capului.

Stratul III cuprinde :
- m. semispinal al capului (marele complex), este un muschi masiv format din doua portiuni, una dorsala poligastrica si una ventrala semipenata. Se insera cranial pe apofizele articulare cervicale si pe occipital, iar caudal pe apofizele spinoase si transverse ale vertebrelor toracale, avand rol de extensor al capului si gatului, dubland ligamentul cervical de care este usor aderent.
- m. lungul capului (micul complex) este un muschi alungit, se insera cranial pe apofiza mastoidiana, caudal pe apofizele cervicale si transverse toracale, actionand ca extensor si inclinator lateral al capului si gatului.

- m. lungul atlasului, este un muschi fuziform care se insera cranial pe aripa atlasului, iar caudal pe apofizele articulare cervicale si transverse toracale, actionand ca extensor si inclinator lateral al gatului.Stratul IV , cel mai profund are o dispozitie segmentara, nedepasind in general doua vertebre alaturate. Cuprinde :
- m. multifid cervical , se gaseste in partea dorso-laterala a vertebrelor cervicale este alcatuit din fascicule scurte dispuse in trei straturi, avand rol de extensor si inclinator lateral al gatului.

- m. intertransversali cervicali, unesc procesele transverse si articulare apartinand la doua vertebre vecine, fiecare muschi prezentand trei portiuni, avand rol de inclinator lateral al gatului.
- m. oblicul mare (caudal) al capului, este dispus oblic intre cranial aripa atlasului si caudal apofiza spinoasa a axisului, actionand ca principal rotator al capului.
- m. oblicul mic (cranial) al capului, de forma patrulatera se insera cranial mobil pe apofiza jugulara si creasta mastoidiana si caudal fix pe aripa atlasului, fiind un extensor si de inclinator lateral al gatului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.