Clasificarea si definirea materialelor

Trimis la data: 2013-06-17
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.24 / 10
Downloads: 0
Autor: jimmi890
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Materialele au definit, din totdeauna, nivelul de dezvoltare a civilizatiei umane, acestea avand un rol determinant in toate mutatiile tehnologice. Indiferent de specialitatea sa, un inginer nu poate, nici sa proiecteze si nici sa construiasca obiective noi fara sa tina cont de comportamentul si proprietatile materialelor, care limiteaza permanent performantele instalatiilor si echipamentelor.
Prin materiale definim totalitatea substantelor simple sau compuse, ca forme concrete si diverse de existenta a materiei, care reprezinta, la randul ei, totalitatea modalitatilor de organizare structurala (agregare si dispunere in spatiu) a particulelor materiale individuale constitutive: atomi, ioni, molecule.

Stiinta materialelor: Ramura a stiintelor tehnice care studiaza raportul dintre compozitia chimica, structura si proprietatile materialelor de uz ingineresc.Stari structurale ale materialelor.

Atomii si moleculele pot forma, in functie de factorii interni, cum sunt natura si marimea fortelor de interactiune si externi (temperatura, presiunea, natura si intensitatea campurilor in care se afla), corpuri aflate in cinci stari de agregare:
- solida,
- lichida,
- gazoasa,
- plasma
- materie hiperdensa neradiativa (black-holes = gauri negre).

Substantele aflate in stare solida, dupa gradul de ordonare reciproca a particulelor elementare, pot fi intalnite in trei stari structurale:
- amorfa,
- mezomorfa
- cristalina.

Starea amorfa se caracterizeaza prin existenta unei distributii dezordonate a particulelor elementare (molecule, atomi, ioni), intre care nu exista relatii de orientare, simetrie si periodicitate. Corpurile amorfe sunt izotrope.

Starea mezomorfa face tranzitia intre starile amorfa si cristalina. In aceasta categorie intra asa numitele cristale lichide. Se cunosc mai multe tipuri de stari mezomorfe:
- starea nematica
- starea colesterica,
- starea smectica.

Starea cristalina este caracterizata prin distributia ordonata in spatiul tridimensional a particulelor elementare, dupa o anumita periodicitate. Corpul cristalin este delimitat de fete plane, muchii si colturi, el fiind caracterizat de o simetrie remarcabila. La aceste corpuri, domeniile ordonate se constituie in graunti cristalini (cristalite). In aceasta categorie sunt incluse majoritatea substantelor solide anorganice si unele substante solide organice.

Principalele proprietati ale corpurilor cristaline sunt:
- obtinerea cristalelor (naturale sau artificiale), in care se constata existenta unor plane de crestere cu configuratie geometrica regulata, se face prin procese de germinare si crestere;
- existenta atat unei simetrii interne (simetrie cristalina sau microsimetrie) datorita aranjarii periodice regulate in spatiu a particulelor constitutive, cat si a unei simetrii externe (simetrie geometrica sau macrosimetrie) care face referire la forma poliedrica exterioara;

- un cristal se poate deforma (elastic sau plastic) sau se poate rupe sub actiunea solicitarilor exterioare, numai de-a lungul unor plane si directii cristalografice (caracterizate de o anumita densitate atomica), numite plane si directii de alunecare, respectiv de rupere;
- planele reticulare din cristale (planele pe care sunt dispusi atomii) se comporta ca o retea de difractie pentru razele X, fasciculele de electroni si cele de neutroni;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.