Clauzele asiguratorii

Trimis la data: 2009-06-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.06 / 10
Downloads: 571
Autor: Pop dumitru
Dimensiune: 12kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Clauzele asiguratorii sunt prevederi contractuale convenite de părţi pentru a evita sau a neutraliza riscurile valutare sau nevalutare la care se expun pe durata exercitării contractului. Asemenea riscuri sunt numeroase şi diverse. Varitatea sub care ele se prezintă determină firesc o varietate corespunzătoare a clauzelor asiguratorii convenite de părţi pentru neutralizarea lor.
Clasificarea clauzelor asiguratorii

Contractele de comerţ internaţional de medie durată, dar mai cu seamă cele de lungă durată, sunt expuse să suporte impactul unei game diverse şi adeseori complexe de fenomene economice, sociale, politico-administrative sau naturale susceptibile să determine modificarea echilibrului contractual şi chiar să împiedice executarea prestaţiilor asumate de părţi.

De aceea, părţile nu pot rămâne indiferente faţă de o atare eventualitate căci este î interesul lor comun ca raportul juridic obligaţional prin care sunt legate să aibă o desfăşurare normală pe tot parcursul existenţei sale şi să rămână mereu în echilibru conform parametrilor iniţial conveniţi. Riscurile de orice fel trebuie spre cât posibil prevenite şi evitate, iar dacă totuşi unele dintre ele se realizează, consecinţele lor păgubitoare trebuie neitralizate. În vederea atingerii acestor finalităţi partenerii contractuali stipulează în contractul lor clause asiguratorii.

Clauzele asiguratorii sunt succeptibile de diverse clasificări în funcţie de diverse criterii:
a) Astfel, potrivit criteriului ce are în vedere felul riscurilor vizate, se disting:
- Clauze de asigurare împotriva riscurilor valutare. Numite şi clause de variaţie a schimbului, acestea urmăresc ca finalitate principală menţinerea valorii contractului. Fac parte din această grupă: clauza aur, clauzele de consolidare valutară, clauza de opţiune a monedei liberatorii, clauza de opţiune a locului de plată etc.

- Clauze de asigurare împotriva unor riscuri nevalutare având prioritar natura economică. Această grupă cuprinde: clauza de revizuire a preţului sau de indexare nemonetară, clauzele de postcalculare a preţului, precum şi clauzele ofertei concurente, a clientului cel mai favorizat, de impreviziune sau de hardship, cele preventive cu referire la efectele diferitelor măsuri de protecţie a concurenţei etc.

- Clauza de forţă majoră. Urmăreşte ca finalitate neutralizarea consecinţelor negative pe care le antrenează realizarea anumitor riscuri decurgând din măsuri politico-administrative sau din producerea unor evenimente ale naturii cauzatoare de calamităţi. Gruparea tripartită a clauzelor asiguratorii pe baza criteriului în discuţie nu are valoare absolută. Libertatea părţilor de a stabili conţinutul contractului conform propriilor lor aprecieri permite acestora să dea clauzelor stipulate în contract finalităţi complezem care nu coincide cu finalităţile ce în mod obişnuit sunt atribuite unora dintre ele. Astfel, clauzele hardship şi de postcalculare a preţului pot fi stipulate şi în vederea neutralizării consecinţelor defavorabile pe care le produc fluctuaţiile valutare.

b) După criteriul finalităţii urmărite, clauzele asiguratorii pot fi grupate în:
- Clauze de menţinere a valorii contractului. De specificul acestora este faptul că ele vizează prin excelenţă prestaţia monetară şi urmăresc ca finalitate menţinerea valorii ci în parametrii ei iniţiali.Se asigură astfel menţinerea valorii contractului în ansamblul său, căci menţionata prestaţie reprezintă reperul esenţial pentru determinarea acelei valori.

După cum s-a remarcat în doctrină, sintagma prestaţie monetară cuprinde în arealul ei preţul, tariful serviciilor inclusiv al transporturilor (de exemplu, navlul la cele maritime), primele de asigurare, comisionul, ratele de credit, dobanzile etc. Sunt clauze de menţinere a valorii contractului: clauza aur, clauzele valutare, clauza de opţiune a monedei liberatorii, clauza de revizuire a preţului, clauza de postcalculare a preţului. Grupa clauzelor de menţinere a valorii contractului poate fi scindată în două subgrupe pe baza criteriului care are î vedere natura riscurilor ce trebuie evitate şî anume:

- Clauze pur monetare. Se numesc astfel stipulaţiile contractuale ce vizează evitarea riscurilor decurgând din fluctuaţia valorii de schimb a monedei de plată faţă de moneda de referinţă. Fac parte din această subgrupă: clauza aur, clauza de opţiune a monedei liberatorii şi clauza de opţiune a locului de plată.

Clauze de menţinere a puterii de cumpărare a monedei de plată. Sunt considerate a fi clauze de acest gen stipulaţiile contractuale menite să prezerve valoarea corelaţiei existentă la momentul perfectării contractului între cuantumul obligaţiei pecuniare a eneia dintre părţi şi preţul real al bunurilor şi serviciilor pe o anumită piaţă. Fac parte din această subgrupă: clauzele de revizuire a preţului şi cele de postcalculare a preţului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.