Clima dereglata

Trimis la data: 2006-04-20 Materia: Geografie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1786
Autor: Amalia-demy Dimensiune: 486kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Datorita încalzirii, cea mai mare parte a suprafetei globului se va transforma în desert. Supravietuitorii se vor regrupa în jurul Arcticii. Dar nu va avea loc toata lumea, si atunci vor fi razboaie, populatii dezlantuite, seniori ai razboiului.

DIN 2020 CLIMA TERREI VA FI PROFUND DEREGLATA


"Într-adevar, miliarde de oameni vor muri datorita schimbarilor climaterice?" "Da. Datorita încalzirii, cea mai mare parte a suprafetei globului se va transforma în desert. Supravietuitorii se vor regrupa în jurul Arcticii. Dar nu va avea loc toata lumea, si atunci vor fi razboaie, populatii dezlantuite, seniori ai razboiului.

Nu Terra va fi amenintata, ci civilizatia". Cele de mai sus le-a spus unul dintre cei mai straluciti savanti ai ultimelor decenii, prof. englez James Lovelock, 86 de ani. Ideile lui îl plaseaza pe linia lui Newton, Maxwell sau Darwin. Încalzirea climei nu-l preocupa doar pe el, ci si institutii de mare importanta precum Pentagonul, care, în 2003, a comandat un raport pe tema respectiva, prezentat de AgoraVox.

Document pastrat în seifuri

Concluziile sunt atât de alarmante încât cele mai înalte autoritati de la Washington le-au tinut sub lacat. Nu mai suntem în anii '70, când tema era subiect de carti de science-fiction. Potrivit autorilor, "scopul acestui raport este de a imagina ceea ce este de neconceput, si anume respingerea frontierelor cercetarii actuale privind schimbarile climaterice, pentru a întelege mai bine implicatiile posibile pentru securitatea nationala a SUA".

"Raportul secret al Pentagonului privind schimbarile climaterice" a fost comandat de Pentagon sub conducerea lui Andrew Marshall, influentul consilier al lui Donald Rumsfeld. Autorii sunt Peter Schwartz, consultant la CIA si fost responsabil cu planificarea la Royal Dutch/Schell, si Doug Randall de la Global Business Network, un cabinet de consultanta cu sediul în California.

Documentul fusese "livrat" în octombrie 2003, dar divulgarea sa în afara sferelor militare a fost împiedicata de autoritatile americane, deoarece concluziile lui erau în opozitie cu tezele aparate în general de Administratia Bush. Aceasta apriga controversa a tinut în parte ascuns fondul raportului si, în mod paradoxal, cele mai importante parti ale mass-media au evocat slab concluziile lui.

Mai întâi, trebuie subliniat demersul cu totul original al autorilor: nu este vorba despre a sti daca pamântul se încalzeste, nici în ce mod, ci de a se pune problema consecintelor pe care le poate avea o modificare brusca a climei asupra securitatii nationale a SUA. Nici vorba de filantropie aici, ci de un act politic, în sensul de a anticipa corect pentru a actiona mai bine.

În al doilea rând, autorii nu emit ipoteza unei modificari graduale a climei - care este cea pe care o evocam cel mai adesea - ci, mai curând, aceea a unei rupturi bruste, la orizontul anului 2010, adica mâine, ruptura pe care o considera deosebit de plauzibila, luând în considerare indiciile stiintifice convergente si având o privire retrospectiva asupra modificarilor climaterice intervenite în cursul ultimilor 20.000 de ani, în special în perioada denumita "Driasul recent" de acum 12.700 de ani, apoi în cursul unui episod de racire a pamântului, de acum 8.200 de ani, care serveste de referinta pentru scenariul avut în vedere, si, în sfârsit, în momentul micii ere glaciare, care a durat din secolul al XIV-lea pâna în secolul al XIX-lea.

Scenariul "catastrofelor anuntate"

Pentru Randall si Marshall, problema nu este de a sti daca acest lucru se va petrece, ci cum trebuie actionat de vreme ce acest lucru se va întâmpla. În acest sens, ei aplica ceea ce filozoful francez Jean Pierre Dupuy preconizeaza în lucrarea sa "Mica metafizica a Tsunami", care descrie atitudinea ce ar fi de dorit sa se adopte în raport cu "catastrofe anuntate": trebuie actionat ca si cum acestea au avut deja loc pentru a te putea asigura mai bine!

Scenariul descris în raport, care se bazeaza pe date stiintifice incontestabile, este urmatorul: încalzirea climaterica progresiva pe care o constatam de mai multe decenii determina, în prezent, o încetinire abrupta a circulatiei termohaline oceanice - curenti oceanici la mare adâncime care joaca un rol crucial în regularizarea termica a Terrei -, sub efectul racirii oceanelor, ca urmare a topirii gheturilor si a "temperarii" acestora.

Acest fenomen induce reactii în lant asupra climei mondiale, ca, de exemplu, o perturbare majora a Golfului Stream care scalda coastele europene. Astfel, aceasta situatie ar putea determina, în câtiva ani, "ierni mult mai aspre, o reducere drastica a umiditatii solului si aparitia unor vânturi mai violente în anumite regiuni, care furnizeaza în prezent o importanta parte din productia mondiala de hrana". În consecinta, "cu o pregatire necorespunzatoare, rezultatul ar putea fi o scadere semnificativa a capacitatii ecosistemului Terrei de a suporta populatia".

Previziuni confirmate de Katrina

Astfel, pentru Europa, aceasta ar însemna o scadere anuala a temperaturilor cu 3,2oC în perioada 2010/2020, cu viscole si furtuni mult mai frecvente, o restrângere a resurselor de apa si zone agricole puternic afectate, toate acestea facând mediul nostru înconjurator mult mai putin primitor.

Acest lucru pare aproape abracadabrant, dar, atunci când citesti litera p23 din raport, unde se spune ca, "începând din 2005, anumite regiuni din lume resimt mai intens efectele acestor variatii climaterice. Furtuni si taifunuri mai puternice provoaca unde de furtuni...", nu te poti împiedica sa nu te gândesti la uraganul Katrina si la nenumaratele sale efecte.

Or, cele de mai sus au fost scrise în 2003! La finalul scenariului, clima este profund "dereglata" pe ansamblul globului, atragând dupa sine modificari importante ale ecosistemelor - seceta, diminuarea resurselor alimentare, un acces mai dificil la apa potabila, zone devenite imposibil de locuit... - ceea ce provoaca profunde dezechilibre economice, sociale si politice pe toata planeta.

În fapt, capacitatea de încarcare sau capacitatea de primire, adica aptitudinea Terrei si a ecosistemelor sale familiare, care includ sisteme sociale, economice si culturale, de a asigura subzistenta unui numar finit de persoane pe planeta, va avea atunci de suferit pretutindeni în lume.

Scenariul negru

Acest concept privind capacitatea de primire, care este dezbatut de aproape 200 de ani de teoreticieni precum Malthus, care publica, înca din 1798, eseul asupra "Principiului populatiei" si efectul sau asupra ameliorarii viitoare a societatii, ar fi atunci repus în discutie în mod dramatic.

În fapt, de obicei, capacitatea de încarcare creste îndeosebi sub efectul progresului tehnic, care permite absorbtia cresterii populatiei, dar o degradare brusca a capacitatii de încarcare, necompensata, antreneaza aproape mecanic o diminuare a populatiei sub efectul foametei, maladiilor sau razboaielor... Sistemul se autoregleaza într-o oarecare masura.

Din acest moment, modificarea climei ar avea ca urmare un teribil salt înapoi al umanitatii, daca aceasta nu se pregateste corect, îndeosebi cu tensiuni din ce în ce mai mari pentru accesul la resurse din ce în ce mai rare, care antreneaza conflicte, migratii masive, razboaie, strategii ultraprotectioniste...

În fata acestui scenariu negru, dar plauzibil - sa reamintim înca o data principalul obiectiv al raportului: asigurarea securitatii SUA - autorii preconizeaza sapte masuri: - ameliorarea modelelor de previziuni climaterice, pentru a valida scenariile de schimbare climaterica într-un mod mai exact; - reunirea modelelor complete de previziuni cu privire la efectele schimbarii climaterice, pentru a evalua mai bine impactul acestor schimbari; - crearea instrumentelor de masurare a riscului - pentru fiecare tara sau fiecare regiune; - identificarea strategiilor proprii, pentru securizarea accesului la resurse rare; - pregatirea raspunsurilor adaptabile la noile nevoi, pentru a face fata bolilor, migratiilor; - studierea implicatiilor locale, în special pentru zonele agricole; - explorarea optiunilor geotehnologice de control al climei.

Dincolo de scenariul propus, aceasta este esenta demersului raportului tinut secret aproape trei ani de zile, caruia tsunami si Katrina din 2005 i-au completat sumarul.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.