Clisee lingvistice

Trimis la data: 2011-02-28
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.06 / 10
Downloads: 374
Autor: Humulestean
Dimensiune: 10kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Repetarea unui cuvant sau a unui grup de cuvinte care nu sunt necesare in exprimarea orala sau scrisa constituie asa-numitele clisee lexicale (repetarea unor cuvinte) sau lingvistice (repetarea unor constructii,expresii).Cliseul se explica ,de cele mai multe ori,prin cunoasterea insuficienta a resurselor limbii (mai ales a vocabularului),prin graba,comoditatea sau preferinta pentru anumite cuvinte rare,rasunatoare,adesea la moda.2. Utilizarea cliseului nu este necesara si nici justificata de continutul comunicarii, ducand la formulari monotone,lipsite de relief sau chiar la efecte rizibile.
Sunt bine cunoscute,sub acest aspect,mostrele de exprimare ale unor personaje din schitele si piesele lui Caragiale.
"- Ce mai nou ?
- Prost,monser...Este o criza,ma-ntelegi,care poti pentru ca sa zici,ca nu se poate mai oribila...S-a ispravit...E ceva care poti pentru ca...
- Lasa,Nae,ca se mai si exagereaza.
- Ce se exagereaza,nene ? Este o criza,care,asculta-ma pe mine,ca dv.nu stiti,care,ma-ntelegi,statul cum a devenit acum (...) cand te gandesti te-apuca groaza ,monser, groaza!..." ( I.L.Caragiale,Situatiunea )

Cuvintele si grupurile de cuvinte subliniate in text nu contribuie cu nimic la intelegerea ideilor,constituind un balast in economia comunicarii.Personajele isi ascund ignoranta in spatele acestor cuvinte repetate obositor.

Au ramas celebre,de asemenea,automatismele verbale din piesa O scrisoare pierduta: Aveti putintica rabdare,curat,stimabile s.a. , dovezi ale inculturii si superficialitatii personajelor ridiculizate de autor.

3. In exprimarea elevilor se constata,nu de putine ori,formulari stereotipe sau afectate,repetitii obositoare care scad sau chiar anuleaza valoarea comunicarii.Sa ne oprim asupra catorva situatii de acest fel,intalnite in vorbire sau in scris :
(a) Iata mai intai un fragment dintr-o discutie surprinsa intre doua colege :

- Ai vazut,tu,ce bine am stiut la istorie ? Am primit un zece,tu !
- Da,tu,dar nici eu n-am fost mai prejos !
Cuvantul tu,repetat fara rost,a devenit un tic verbal suparator,fara a face conversatia mai interesanta.
Este locul sa amintim ca in expunerile orale sau scrise ale unor elevi mai apar si alte ticuri,precum : "zice","stii","nu-i asa?".Un efort minim de supraveghere a propriei exprimari ar duce,cu siguranta,la eliminarea acestor cuvinte inutile si,implicit,la "limpezirea" comunicarii.

(b) "Darie era foarte mic,dar mama sa,care era foarte saraca,l-a trimis dupa bureti si surcele.Padurea era foarte frumoasa. El s-a intalnit cu paznicul padurii,care era un om foarte rau." ( Din lucrarea unui elev din clasa a V-a )Ne dam seama cu usurinta ca,prin inlocuirea cuvantului foarte,repetat abuziv,cu sinonime adecvate (copil pirpiriu,padure minunata,om hain),valoarea expresiva a fragmentului se va ameliora simtitor.

(c) "Eu sunt bine,sanatos,ceea ce iti doresc si tie.Doresc ca micile mele randuri sa te gaseasca sanatos (...) Si acum inchei mica mea scrisoare dorindu-ti sanatate..."

Randurile de mai sus reprezinta un exemplu tipic de exprimare-sablon, intalnita,din pacate,nu numai in scrisorile intocmite de cei de varsta scolara.Aceste "formule",folosite la inceputul si sfarsitul oricarei scrisori,desi corecte din punct de vedere gramatical,isi pierd aproape complet semnificatia, prin utilizare excesiva.O scrisoare "ingrijita" reprezinta un semn de respect fata de "destinatar"...

(d) Sunt destule cazuri in care se folosesc,mai ales in limbajul liceenilor,formulele : "Luceafarul poeziei romanesti" sau "Ceahlaul literaturii romane",care inlocuiesc numele lui M.Eminescu ,respectiv M.Sadoveanu,in aprecierile critice referitoare la acesti mari scriitori.Desi sintagmele poetice respective sunt remarcabile,prin intrebuintarea lor repetata au devenit clisee,adica formulari stereotipe care mineaza varietatea,nota personala a limbajului.

4. In lucrarile consacrate cultivarii limbii romane sunt consemnate deseori nenumarate clisee aparute in limbajul comun sau in publicistica,datorate mai ales modei, din randul carora notam : in cadrul,la ora actuala,problema,in principal s.a.Unele dintre clisee se nasc si din dorinta de exprimare "aleasa",menita sa epateze.Sunt aduse astfel in circulatie neologisme folosite cu insistenta sau in contexte inadecvate ca : major,ancorare,a (se) referi etc.

Un exemplu concludent in acest sens il ofera verbul a (se) axa,cu sensul figurat "a (se) orienta sau a (se) grupa in jurul unui obiectiv", folosit des si nu intotdeauna justificat in contexte ca : "Literatura noastra interbelica se axeaza pe ..." ; "In cuvantul sau, vorbitorul s-a axat pe ..." sau chiar "Raportul s-a axat in jurul problemei rebuturilor".

Nu trebuie sa uitam ca o comunicare inedita si "frumoasa" presupune,mai intai,transmiterea unor idei si sentimente deosebite,apoi o cunoastere foarte exacta a bogatelor forme de manifestare a limbii,in vederea unei cat mai corecte intrebuintari a faptelor lingvistice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.