Clivajele politice

Trimis la data: 2013-07-03
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Liceu
Pagini: 15
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Abordarea problemei clivajelor este legata in stiinta politica de doua nivele de analiza diferite. Primul dintre acestea tine de o dimensiune metodologica a analizei: simplificarea, pentru a putea intelege mai bine. Al doilea nivel de analiza este legat de dificultatile pe care modelele noastre teoretice le intimpina atunci cind trebuie sa recompuna realitatea la care se refera, cu riscul de a o ordona pe aceasta dupa propria noastra logica, pe care o presupunem a fi logica reala a faptelor social-politice.
Un clivaj, de regula, se refera la impartirea lumii politico-sociale in doua, trei,... n categorii. Din aceasta perspectiva putem, pe buna dreptate, accepta ideeea ca tipologiile binare sau trinare raspund unei atitudini a mintii noastre de a simplifica pentru a intelege.

a. Tipologiile binare folosite in analiza clivajelor politice creaza categoria sociala si opusul ei: rural-urban, stinga-dreapta, centru-periferie etc. Problema nevoi de a gindi simplificat nu este nici pe departe depasita in cazul clivaje politice multiple. Argumentul este simplu: in loc de o tipolgie binara dreapta-stinga, introducem doua, trei, patru tipolgii binare: centru-periferie, rural-urban, national-international etc. Altfel spus, in loc sa simplificam binar pe o singura linie, simplificam binar pe mai muolte nivele.

b. A doua problema pe care o reclama analiza politicii sI a comportamentelor politice prin intemediul clivajelor se refera la relatia dintre tipologiile construite in mintea noastra pentru simplificare, in scopul intelegerii, sI felul in care se prezinta realitatea socio-politica pe care incercam sa o explicam. Aceasta a doua capacana pe care o ridica analiza clivajelor se refera deci la refuzul realitatii soco-politice de a se supune categriilor analitice pe care le cream. Avind in minte aceste capcane teoretice, vom purcede in continuare la prezentarea categoriilor fundamentale izvodite de stiinta politica pentru analiza realitatii din perspectiva dispunerii ei in categorii simple, construite pe logica sI principiul non-contradictiei.

Care principiu, asa cum vom vedea, ne ajuta doar partial in analiza fenomenelor socio-politice.1. Caracteristicile clivajelor politice
Analiza politica occidentala identifica o serie de caracteristici definitorii pentru nevoia de a opera cu termenul de clivaj in stiinta politica. 1.1. Din aceasta perspectiva, un clivaj politic se refera la o diviziune sociala care permite separarea populatiei sI identificarea de categorii de participanti la actul politic, in functie de una sau alta dintre caracteristicile fundamentale ale unui grup social - profesie, status social, religie, etnie, etc. Prin apelul la aceste caracterisitci vom putea identifica diferite clivaje politice: protestanti-catolici, patroni-muncitori, minoritate etnica-majoritate, rural-urban, centru-periferie, stinga-dreapta etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.