Clonare umana

Trimis la data: 2007-04-20
Materia: Religie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 7
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 18
Autor: Georgiana Gherasim
Dimensiune: 12kb
Voturi: 411
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Anul 1997 a fost anul de răscruce pentru comunitatea internaţională a oamenilor de ştiinţă. Clonarea umană - posibilitatea oferită de ingineria genetică de a obţine indivizi identici, în serie a scandalizat întreaga lume, mai ales morala creştină. Tehnica genetică ce permite clonarea fiinţei umane reprezintă, în realitate, o practică neo-alchimică pe care canoanele Bisericii o anatemizează, alături de vrăjitorie şi magie.
Totuşi, o reacţie dură, promptă, formulată în termeni lipsiţi de echivoc, vine din partea unui membru al Comitetului Consultativ
Naţional de Etică din Franţa. Profesorul Jean-François Mattei consideră ca Naţiunile Unite trebuie să declare, urgent, tehnica
genetică a clonării umane drept crimă împotriva umanităţii.

În Germania protestantă, însă, reacţiile faţă de clonarea umana s-au înscris pe alte „coordonate etice”. În ultimul număr al
revistei Deutschland (decembrie 1997 - care apare prin Ambasada Germaniei şi la noi), unul dintre cei mai renumiţi experţi în probleme de genetică, prof. Dr. Ernst Ludwig Winacker, îşi face cunoscute concepţiile sale asupra clonării umane. Din ianuarie 1998, prof. Winacker este preşedintele Asociaţiei Germane de Cercetare Ştiinţifică din Germania, este cofondator al Centrului de Genetică de la Universitatea München şi membru al Comisiei de anchetă „Şanse şi riscuri ale tehnologiei genetice”.

Mai mult, activitatea ştiinţifică a profesorului german a căpătat şi o conotaţie religioasă (am putea spune chiar teologică), întrucât în prezent este preşedintele „Institutului de Tehnica-Teologie-Ştiinţe ale Naturii” din Germania. Cum se îmbina în gândirea acestui profesor german protestant ştiinţe precum Tehnica, Genetica şi... Teologia?

Eticianul german se arată „suficient de realist pentru a înţelege lipsa de perspectivă ale interzicerii prin lege a anumitor cercetări din acest domeniu delicat care este clonarea fiinţelor vii”. Dar concepţia sa despre lume şi viaţă poate fi mai bine surprinsă din următoarele cuvinte consemnate în revista Deutchland : „Mişcarea înseamnă modificare, refuzul a ceea ce este obişnuit. Din când în când este nevoie „să spargi” structurile, pentru a rearanja lucrurile într-o nouă ordine”.

Primul copil despre care se spune ca s-a născut prin clonare este o fetiţă. Ea a primit numele Eve si nu are decât mama, fiind o copie genetica in miniatură a acesteia. Controversata companie Clonaid a anunţat că a sosit pe lume prima clona umana. În absenţa unor materiale ştiinţifice detaliate legate de procedurile urmate, ştirea nu a fost confirmată din surse independente.

Se ştie doar că este vorba despre o fetiţă, care s-a născut joi, prin cezariană, şi a primit numele Eve. „Cezariana s-a desfăşurat foarte bine”, a afirmat Brigitte Boisselier, preşedinta societăţii pentru clonare umana Clonaid. Aceasta a promis intr-o conferinţă de presa ca va invita experţi independenţi să certifice faptul ca Eve este o clonă.

Luna trecută, Brigitte Boisselier, directoarea ştiinţifică a Clonaid, declarase că naşterea primei clone umane este iminentă. După o sarcină care a evoluat bine, această naştere a avut loc joi, prin cezariană, într-un loc pe care Boisselier a refuzat să îl dezvăluie. Dacă evenimentul va fi confirmat dintr-o sursă ştiinţifică independentă, înseamnă că micuţa Eve este primul copil obţinut oficial prin controversata tehnică a clonării umane.

Mama ei, o americancă în vârstă de 30 de ani, a donat ADN-ul necesar clonării, purtând apoi sarcina până la maturitate. Astfel, biologic vorbind, Eve nu are tata. Confirmarea ca ne aflam cu adevărat în faţa unei clone ar putea veni peste câteva zile, când un expert independent va preleva probe de sânge de la copil şi de la mama.

Dacă analizele vor dovedi că cele două sunt identice din punct de vedere genetic, atunci înseamnă că vremea clonelor a început Lucrurile se complică însă şi mai mult, datorită implicaţiilor religioase. Clonaid, care se pretinde „prima companie de clonare umană”, a fost fondată în 1997, de sectă raelienilor, un cult ufolatric, care idolatrizează OZN-urile şi extratereştrii. Raelienii considerau că liderul lor spiritual, Rael, este de origine extraterestră. În viziunea mişcării raeliene, clonarea reprezintă primul pas către nemurire. Al doilea pas, care urmează a fi făcut in câteva decenii, ar fi „transferul creierului în clona”.

Până la ora actuală, doar câteva ţări permit clonarea umana, însă doar în scopuri terapeutice, nu şi pentru a duplica oameni. În ceea ce priveşte SUA, doar patru state au interzis explicit clonarea şi este mai mult decât evident că au fost evitate de Clonaid. Brigitte Boisselier a declarat că, după acest prim succes, Clonaid urmează să deschidă mai multe clinici specializate în clonare, cel puţin câte una pe fiecare continent. Aici vor putea avea copii cuplurile infertile sau cele de lesbiene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.