Clonarea umana - intre stiinta si vrajitorie

Trimis la data: 2003-03-07 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 7165
Autor: Diana Armeanu Dimensiune: 91kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Un om reprezentând copia altuia nu mai este o fiinţă umană. Clonarea se înrudeşte cu genocidul, pentru că se bazează, ca şi acesta, pe selecţia genetică“. Anul 1997 a fost anul de răscruce pentru comunitatea internaţională a oamenilor de ştiinţă. Clonarea umană - posibilitatea oferită de ingineria genetică de a obţine indivizi identici, în serie - a scandalizat întreaga lume, mai ales morala creştină.

Lumea trebuie informată asupra celor două experimente de clonare animală efectuate în două dintre cele mai dezvoltate state ale lumii,S.U.A, unde o oiţă,Dolly şi fost copiată genetic de către doi scoţieni, cu succes. Al doilea experiment,mult mai îndrăzneţ a avut loc în Coreea de Sud, unde oamenii de ştiinţă susţin că au reuşit clonarea unui embrion uman de la o femeie.

Reacţiile oamenilor de ştiinţă (geneticieni, medici, biologi, biotehnologi etc.) faţa de posibilitatea clonării fiinţei umane sunt însă împărţite. Tehnica genetică ce permite clonarea fiinţei umane reprezintă, în realitate, o practică neo-alchimică pe care canoanele Bisericii o anatemizează, alături de vrăjitorie si magie. Am urmărit, ca creştini, impactul acestei „noutăţi ştiinţifice“ a clonarii adusă de anul 1997. Nimeni nu s-a aşteptat să se înregistreze poziţii ferme, fundamentate pe principiile moralei creştine, întrucat la ora actuală nu se mai poate vorbi de o medicină creştină.

Totuşi, o reacţie dură, promptă, formulată în termeni lipsiţi de echivoc, vine din partea unui membru al Comitetului Consultativ Naţional de Etică din Franţa. Profesorul Jean-François Mattei consideră că Naţiunile Unite trebuie să declare, urgent, tehnica genetică a clonării umane drept crimă impotriva umanitaţii. Profesorul francez a acordat recent (ianuarie, 2003) un fulminant interviu agenţiei de presă France Press in care a declarat: „Un om reprezentând copia altuia nu mai este o fiinţă umană. Clonarea se înrudeste cu genocidul, pentru că se bazează, ca si acesta, pe selecţie genetică“.

Prin urmare, aceasta a fost reacţia unui om de ştiinţă din Franţa catolică. În Germania protestantă, însă, reacţiile faţă de clonarea umană s-au înscris pe alte „coordonate etice“. Într-un mai vechi număr al revistei Deutschland (decembrie 1997 - care apare prin Ambasada Germaniei şi în ţară), unul dintre cei mai renumiţi experţi în probleme de genetică, prof. dr. Ernst Ludwig Winacker, işi face cunoscute concepţiile asupra clonării umane. Din ianuarie 1998, prof. Winacker este preşedintele Asociaţiei Germane de Cercetare Ştiinţifică , este cofondator al Centrului de Genetică de la Universitatea München şi membru al Comisiei de anchetă „Şanse şi riscuri ale tehnologiei genetice".

Mai mult, activitatea ştiinţifică a profesorului german a căpătat si o conotaţie religioasă (am putea spune chiar teologică), întrucit în prezent este preşedintele „Institutului de Tehnică-Teologie-Ştiinţe ale Naturii“ din Germania. Cum se îmbină în gândirea acestui profesor german protestant ştiinţe precum Tehnica, Genetica şi... Teologia? Eticianul german se arată „suficient de realist pentru a întelege lipsa de perspective ale interzicerii prin lege a anumitor cercetări din acest domeniu delicat care este clonarea fiinţelor vii“.

Dar concepţia sa despre lume şi viaţă poate fi mai bine surprinsă din următoarele cuvinte consemnate în reviste Deutschland:„Mişcarea înseamnă modificare, refuzul de a crea ceea ce este obişnuit. Din când in când este nevoie «să spargi» structurile, pentru a reanranja lucrurile într-o nouă ordine“.

Iată încă o probă de „luciferism stiintific” contemporan: „spargerea“ structurilor genetice (ADN) pentru a le rearanja tu, om limitat, dar trufaş, într-o nouă ordine, contrară lucrării lui Dumnezeu. Motivele pentru care religia respinge ideea de clonare umană sunt următoarele:
1. Ceea ce defineşte omul biologic, psihologic si spiritual, este faptul lui de a fi unic. Multiplicarea face ca fiinţa să nu mai fie unică.

2. Prin unicitatea insului uman, si niciodată fără ea, ne aflăm în faţa misterului persoanei umane. Fără persoană, omul nu e om. Persoana nu este persoană nici ea decât în raport cu Dumnezeu, care îi oferă acest statut. Prin clonare misterul persoanei în integritate este anulat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.