Coca - Cola

Trimis la data: 2005-03-30
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Facultate
Pagini: 116
Nota: 7.92 / 10
Downloads: 26
Autor: Bianca Dinu
Dimensiune: 312kb
Voturi: 846
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marketingul nu îşi are originea in producerea unui fenomen izolat, ci se poate spune că primele elemente de marketing sunt concomitente cu existenta comerţului. Dar au trebuit să existe anumite cauze care să conducă la înfiriparea acestei discipline-ştiinţă după unii autori - prin acumularea unor date, apoi perfecţionarea lor şi ajungerea în final la un domeniu de sine stătător.
CAPITOLUL I
MARKETING - CONCEPTE GENERALE

1.1 Condiţiile apariţiei şi promovării marketing-ului
Marketingul nu îşi are originea in producerea unui fenomen izolat, ci se poate spune că primele elemente de marketing sunt concomitente cu existenta comerţului. Dar au trebuit să existe anumite cauze care să conducă la înfiriparea acestei discipline-ştiinţă după unii autori - prin acumularea unor date, apoi perfecţionarea lor şi ajungerea în final la un domeniu de sine stătător.

Cu mult timp in urmă producţia era realizată in mici ateliere meşteşugăreşti, în care meşterul realiza bunurile materiale de care societatea avea nevoie. Cantitatea de bunuri realizată era dictată de forţa braţelor ce acţiona asupra uneltelor şi prin urmare era limitată, ceea ce înseamnă că şi cantitatea de bunuri era modestă, mai mică decât cererea. În concluzie se poate spune că cei care dictau pieţei erau producătorii şi prin urmare piaţa era a producătorului.

Revoluţia industrială a determinat mari prefaceri asupra modului de producţie, având următoarele efecte:
- sporirea producţiei;
- diminuarea costurilor de producţie;
- îmbunătăţirea calităţii;
- producţia in serie;
- reproductibilitatea;
- standardizarea.

În concluzie, se realizează o producţie mai mare cu acelaşi număr de muncitori, ceea ce are drept urmare creşterea ofertei. În aceste condiţii marketingul, ale cărui prime elemente scrise apar in anul 1935 în cartea lui Liskowski: “Primatul vânzării”, nu reprezintă altceva decât strategia unei întreprinderi în condiţiile existenţei “pieţei cumpărătorului”, arta de a descoperi clienţi, de a descoperi noi pieţe, de a menţine si cultiva pieţe tradiţionale. Ei presupun, înainte de toate, cunoaşterea profundă exigenţelor şi tendinţelor pieţei, şi pe baza ei, estimarea posibilităţilor de vânzare a unui produs înainte de lansarea in fabricaţie, orientarea producţiei in conformitate cu structura si dimensiunile cererii, stabilirea unei strategii de preţ, promovare si distribuţie, utilizare a unor instrumente eficiente de promovare a produselor.

Pentru a obţine avantaje maxime în aplicarea conceptului de marketing, în orice organizaţie economică trebuie îndeplinite următoarele două cerinţe esenţiale:
-proprietarii şi cadrele de conducere trebuie să înţeleagă corect conceptul şi să-l sprijine;
- structura organizatorică să asigure condiţii pentru integrarea tuturor funcţiilor care converg spre asigurarea premiselor comercializării integrale a mărfurilor.

1.2 Etape în evoluţia practicii şi teoriei marketing-ului
Apărut către sfârşitul perioadei revoluţiei industriale, in prima fază de dezvoltare a marketingu-lui, preocupările specialiştilor s-au axat mai întâi pe probleme de principiu, ulterior aceste preocupări au fost orientate spre dezvoltarea instrumentelor metodicii, iar astăzi se pune problema introducerii marketing-ului ca politică a întreprinderii, generalizată la toate domeniile activităţii desfăşurate.

Înainte şi după cel de al doilea război mondial, întreprinderile produceau bunuri a căror cerere era superioară ofertei, în cele mai multe cazuri consumatorul nu avea posibilitatea să aleagă, problema principală a întreprinderii fiind de a şti să producă bine: a fost etapa economiei de producţie.

După anii ‘60, oferta a devenit aproape egală cu producţia. Problema întreprinderii era de a şti să vândă: a fost etapa economiei de distribuţie. Întreprinderile au considerat că marketingul consta în a exercita o presiune asupra pieţei (forţa de vânzare, publicitate, promovare, marketing direct).

În anii ‘70-’80, oferta a devenit superioară cererii. Consumatorul avea de unde alege între mai multe produse ce îndeplineau aceeaşi funcţie; problema principală a întreprinderii era de a şti ce să producă pentru a satisface mai bine pe consumator: a fost etapa economiei de piaţă. Întreprinderile şi-au dezvoltat serviciile de studiere a pieţei.
În prezent, datorită presiunii consumerismului, legile, reglementările devin din ce în ce mai importante. Problema întreprinderii este de a şti dacă ea are dreptul de a vinde şi în ce condiţii : este etapa economiei mediului. Întreprinderea are grijă de a ţine seama de dorinţele publicului.

Într-o primă etapă am putea defini marketingul ca un ansamblu de instrumente şi tehnici care permit prevederea, satisfacerea şi descoperirea nevoilor consumatorului, cu realizarea de profit.
Într-o a doua etapă, vom defini marketingul ca un ansamblu de instrumente şi tehnici care permit optimizarea relaţiei pe care întreprinderea o are cu publicul.

Activitatea de marketing a cunoscut o dezvoltare rapidă, după anul 1960, în ţările dezvoltate, în special in SUA, după care urmează Anglia, Franţa, Germania şi Suedia, integrându-se tot mai adânc in activitatea economică.

Mulţi economişti şi oameni de afaceri occidentali apreciază că decada anilor 1960 poate fi considerată drept “decada marketing-ului”, spre deosebire de perioadele precedente ale secolului al XX-lea, cum au fost: decada finanţelor (1900-1910), decadele producţiei (1910-1950) şi decada progresului tehnic (1950-1960).

1.3 Esenţa marketing- concept şi definiţie
Dezvoltarea societăţii contemporane este caracterizată printr-o evoluţie extrem de dinamica, ritmurile fără precedent ale producţiei industriale, revoluţia in domeniul tehnologiei, progresul mijloacelor de comunicare şi al mijloacelor de recoltare şi prelucrare a informaţiilor constituind principalele sale atribute. Schimbările de importanţă deosebită ce au avut loc în ultimele decenii în domeniul ştiinţei şi tehnicii au afectat literalmente toate ramurile vieţii economice, formele şi metodele conducerii acesteia şi, in multe privinţe, viaţa socială şi cea cotidiană a oamenilor.

Optica şi vechile tehnici de cercetare a fenomenelor de piaţa, subordonate nevoii de deplasare a produselor pe piaţă, nu mai corespunde condiţiilor create de dezvoltarea contemporana. Piaţa se impune tot mai mult atenţiei ca element de referinţă pentru activitatea întreprinderilor, ca punct de plecare în organizarea întregului proces de producţie şi circulaţie a mărfurilor, investigarea ei permanentă urmând să fundamenteze principalele decizii ale întreprinderii, atât in domeniul producţiei cât şi al desfacerii.

S-a conturat astfel, în mod treptat, o nouă concepţie despre cercetarea pieţei şi, în general, despre orientarea producţiei şi circulaţiei mărfurilor, această nouă concepţie, precum şi tehnicile pe care le implică aplicarea ei, a primit denumirea de marketing.
Conţinutul conceptului de marketing, precum şi funcţiile şi trăsăturile lui sunt foarte diferit înfăţişate în literatura de specialitate; există însă o apropiere de fond evidentă în privinţa caracterizării scopului urmărit prin marketing, precum şi a mijloacelor de investigare şi a tehnicilor folosite.

Termenul marketing- noţiune complexă, cu largă circulaţie internaţională, semnifică organizarea procesului de concepţie a produselor, producţia, desfacerea şi activitatea de service postvânzare, pornind de la ideea de cunoaştere a cerinţelor consumatorului sau utilizatorului, în scopul satisfacerii celor mai exigente cerinţe ale acestuia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.