Cocaina

Trimis la data: 2015-04-01
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_F
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Date generale. Cocaina este un drog stimulant puternic, avind un mare potential adictiv si care actioneaza direct asupra structurilor cerebrale. Multa vreme utilizata drept "panaceu universal" in compozitia multor potiuni sau preparate tonice la sfirsitul sec. XIX, cercetata si de Freud in 1884, cocaina a fost etichetata ca "drog cu mare potential adictiv" in anii 1980 - 1990 odata cu extinderea necontrolata a consumului sau in USA in special, unde a inlocuit tot mai mult heroina. In fapt este unul dintre drogurile cele mai vechi: hidrocloratul de cocaina a fost izolat inca din secolul trecut si folosit ca anestezic local din 1890, pentru efectele sale vasoconstructive.
Clasificare. In esenta, exista doua forme chimice ale cocainei: cocaina hidroclorida, care este o sare si cocaina baza. Cocaina hidroclorida este o pulbere alba, solubila in apa ce poate fi administrata i.v. sau prizata nazal. Cocaina baza se refera la un compus ce nu a fost neutralizat cu un acid pentru a forma o sare. forma aceasta este consumata mai ales prin fumat.

Denumiri argotice. Cocaina este in genere comercializata pe strada sub denumiri diverse: "zapada", "coke", "C", "fulg", "blow", etc. Vinzatorii in general o dilueaza cu pudra de talc, zahar sau alte substante active cum ar fi procaina sau amfetaminele. "Crack"-ul este denumirea argotica pentru cocaina baza care se fumeaza dupa ce a fost procesata cu amoniac sau bicarbonat de sodiu. Termenul deriva de la sunetele sub forma de pocnituri pe care le aude cel cere fumeaza aceasta forma de cocaina pe parcursul instalarii efectelor drogului, in decurs de circa 10 sec.

Cai de administrare. Cocaina, in functie si de varietate si mod de prelucrare poate fi ingerata oral, inhalata, fumata sau injectata i.v. La o doza mica de circa 100 mg efectele sunt deosebit de rapide la administrarea i.v. sau fumat, de ordinul secundelor si dureaza de la citeva minute la citeva ore. Efectele clinice ale cocainei se explica prin actiunea drogului asupra neuronilor din aria tegmentala ventrala si nucleul accumbens zone cunoscute ca avind un rol cheie in mecanismele placerii. In aceste zone cocaina are un puternic efect de inhibare a recaptarii dopaminei.

Sevrajul. In functie de cantitatea si durata intoxicatiei, poate dura intre 18 ore si 7 zile, cu o exacerbare a simptomatologiei intre ziua a doua si a patra. Tulburari de dispozitie. Deseori, in aceasta perioada, poate apare o intensificare a ideatiei autolitice cu cresterea dorintei procurarii drogului. Tulburarile psihice. Sint intilnite la aproximativ jumatate din consumatorii de cocaina si pot avea, in functie de doza, durata si strucAZtura de personalitate, intensitati variabile de la acuze nevrotice pina la delir si decompensari psihotice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.