Codarea semantica

Trimis la data: 2003-10-06
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.93 / 10
Downloads: 10
Autor: Gabi lazar
Dimensiune: 8kb
Voturi: 46
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Memoria este una din condiţiile foarte importante ale activităţii umane în general iar rolul ei apare evident în activitatea de învăţare. În procesul învăţarii sunt implicate şi operaţii ale gândirii (analiza, sinteza, compararea, generalizarea), informaţiile fiind organizate şi structurate pentru a fi mai uşor întipărite , păstrate şi reactualizate din memorie. Componenta de memorie pe care am ales să o îmbunătăţesc este cea a întipăririi, a engramării informaţiei.
RAPORT


Memoria este una din condiţiile foarte importante ale activităţii umane în general iar rolul ei apare evident în activitatea de învăţare. În procesul învăţarii sunt implicate şi operaţii ale gândirii (analiza, sinteza, compararea, generalizarea), informaţiile fiind organizate şi structurate pentru a fi mai uşor întipărite , păstrate şi reactualizate din memorie. Componenta de memorie pe care am ales să o îmbunătăţesc este cea a întipăririi, a engramării informaţiei. Pentru întipărirea eficientă a materialului de învăţat , consider că este necesară alegerea unei metode de codare care să producă efecte şi randament maxime, atât pentru întipărire cât şi pentru reactualizare (reproducere sau recunoaştere). Un text poate fi procesat în mai multe feluri: sub aspectul caracteristicilor fizice (referitor la font, mărime, culoare, paginare, etc.), sub aspectul caracteristicilor lingvistice (sintaxa propoziţiei sau a frazei) şi procesarea la nivel semantic (la nivelulul semnificaţiei pe care o conţine). În experimentele efectuate de Nelson şi McEnvoy (1979) şi Baddeley (1982), citaţi în (1),pagina 219, se constată că o dată cu adâncimea procesării, creşte şi acurateţea memoriei. Continuându-se experimentele, s-a putut observa că performanţele mnezice sunt net superioare în cazul procesării semantice a unui stimul faţă de cazul expunerii repetate la acel stimul. O altă concluzie la care s-a ajuns în susmenţionatele experienţe a fost aceea ca adâncimea procesarii informaţiei (o procesare semantică), produce performanţe mult mai bune decât învăţarea intentionată; intenţionalitatea învăţării nu creşte prin ea însăşi performanţele reproducerii, redării informaţiei stocate decât în măsura în care este asociată cu o prelucrare mai laborioasă a materialului de învăţat. La aceeaşi procesare a informaţiei, a materialului de învăţat, repetiţiile la intervale mai mari de timp dau rezultate mai bune decât repetiţiile consecutive, imediate.
Pe de altă parte, în cazul reactualizării şi redării materialului de învăţat, problema nu este dacp informaţia a fost sau nu memorată, întipărită în memorie pentru că nimic nu "dispare" din memorie (cazurile de reamintire sub hipnoză), informaţiile nu pot fi reproduse sau recunoscute din cauza mecanismelor de reactualizare. Pentru îmbunătăţirea acestor mecanisme este necesar ca accesul la "chuncks"-urile de informaţie (unităţi de sens, modalitate de organizare a informaţiei) să fie facilitat de folosirea unor amorse, "cuvinte-cheie"care să deschidă accesul spre informaţia stocată în memoria explicită (conţinând cunoştinţe declarative, care pot fi reactualizate intenţionat, faţă de memoria implicită care conţine cunoştinţe procedurale, neverbalizate). Necesitatea unei codări semantice rezidă din faptul că uitarea este mai rapidă în cazul informaţiei care nu se poate decoda. Codarea semantică prezintă mai multe avantaje: este mai economicoasă (conţine maximum de informaţie, reflectând doar o abstracţie a materialului de învăţat), prezintă o procesare mai rapidă (fiind abstractă, constituirea ei nu depinde de ordinea de prezentare a informaţiei), are o sintaxa riguroasă (nu permite încălcarea regulilor de combinare semantică sau logică). Organizate în memorie intr-o reţea semantică, cunoştinţele sunt mai bine structurate, ierarhic (în funcţie de gradul de generalitate), în relaţii de subordonare sau de predicaţie (după modelul taxonomiilor logice).
În cazul practic de învăţare la filosofie, am împărtit suportul de curs în şapte părţi aproximativ egale şi am început învăţarea. Datorită inegalitaţii părţilor repartizate zilnic spre învăţare, timpul alocat prezintă mici variaţii. Se poate constata din tabele existenţa unor probleme referitoare atât la codarea cât şi la reactualizarea materialului de învăţat. Problema cea mai importantă pe care am avut-o de depăşit consta în codarea materialului (cu referire directă la numărul şi varietatea sistemelor filosofice aşa cum sunt ele prezentate în suportul de curs). Pentru a eficientiza codarea materialului am luat notiţe într-un mod schematic (preluând doar caracteristicile principale) dar sub forma grafică , cu îngroşarea literelor iniţiale, având astfel o imagine mai clară a materialului de învăţat. În timpul învăţarii, datorită acestor notiţe, puteam face comparaţii (asemănări / deosebiri) între diferitele curente sau filosofi. Cu toate că învăţam în acelasi timp din suportul de curs şi din notiţe, în prima parte a experimentului au apărut la început aceleaşi probleme de codare şi reactualizare, cu o îmbunătăţire a recunoaşterii. În a doua săptămâna după modificarea procedurii (prin urmărirea în principal a notiţelor), am constatat o îmbunătăţire progresivă atât a recunoaşterii (din suportul de curs) cât şi a reproducerii materialului de învăţat. Spre sfârşitul intervalului de observat, procentul materialului pe care puteam să-l reproduc a crescut simţitor, ceea ce mă face să concluzionez că acest mod de învăţare mă avantajează cel mai mult.


Bibliografie

1.Miclea, Mircea , Psihologie cognitivă : modele teoretico-experimentale , Editura POLIROM , Iaşi ,1999
2. Popescu-Neveanu, Paul , Dicţionar de psihologie , Editura Albatros, Bucureşti, 1978
3.Roşca, Al.(coordonator), Psihologie generală, ediţia a II-a, Editura didactică şi pedagogică , Bucureşti ,1976
4.Zlate, Mielu , Introducere în psihologie , Editura POLIROM , Iaşi , 2000


Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.