Codul civil roman

Trimis la data: 2003-11-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.60 / 10
Downloads: 4460
Autor: Simona
Dimensiune: 8kb
Voturi: 343
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Codul civil roman.Asa cum Constitutia reprezinta principalul izvor pentru Dreptul Constitutional la fel si Codul Civil este considerat principalul izvor al Dreptului Civil,el cuprinzand aproape toate institutiile acestui drept.Codul civil roman
Codul civil român, intrat în vigoare la 1 decembrie 1865, cuprinde principalele norme ale dreptului nostru civil. A fost decretat la 26 noiembrie 1864, promulgat la 4 decembrie 1864 si pus în aplicare la 1 decembrie 1865. A fost elaborat după modelul Codului civil francez din 1804 (Codul Napoleon), luîndu-se în considerare si modificările aduse între timp acestui Cod, precum si proiectul de Cod civil italian al ministrului Pisanelli, legea franceză asupra transcriptiei din 23 martie 1853, legea ipotecară belgiană din 10 decembrie 1851, dispozitii din vechiul drept românesc.

Codul civil roman
Codul Calimach aplicat până atunci în Moldova si Legiuirea (Codicele) Caragea din Tara Românească, celelalte legi civile, ordonante domnesti si instructiuni ministeriale au fost abrogate.
Acest Cod a început să se aplice si în Transilvania, de la data de 15 septembrie 1943, în temeiul Legii nr. 389 din 22 iunie 1943.

„Codul civil a fost publicat în mai multe numere din Monitorul Oficial, dupã cum urmeazã: art. 1-347 în nr. 271 din 4 decembrie 1864; art. 348-516 în nr. 7 (supliment) din 12 ianuarie 1865; art. 517-706 în nr. 8 (supliment) din 13 ianuarie 1865; art. 707-1119 în nr. 8 (supliment) din 14 ianuarie 1865; art. 1120-1483 în nr. 11 (supliment) din 16 ianuarie 1865; art. 1484 -1914 în nr. 13 (supliment) din 19 ianuarie 1865.” (1)

„Codul civil român cuprinde 1914 articole .Structural este alcatuit dintr-un titlu preliminar „Despre efectele si aplicarea legilor in genere” si trei carti :
~Cartea I- „ Despre persoane” (in prezent abrogata) ;
~Cartea II- „Despre bunuri si despre deosebitele modificari ale proprietatii” (cu IV titluri) ;
~Cartea III- „Despre diferitele moduri prin care se dobindeste proprietatea” (cu XX titluri) ; „ (2)

*Cartea I este consacrata persoanelor.
-reglementeaza conditia juridica a persoanelor fizice(majore de la varsta de 21 de ani ), in baza principiului egalitatii tuturor in fata legilor.


Codul civil roman
(1)Legislatia romaneasca –„Codul civil-scurt istoric”; www.legal.dntis.ro/codcivil/3hml
(2)Gh.Beleiu, „Drept civil roman”, Universul Juridic, Bucuresti, 2001, pag. 38


-persoanele juridice sunt cu scop lucrativ (a caror activitate era reglementata de Camera de Comert) si fara scop lucrativ .
-relatiile de rudenie privesc casatoria, divortul, paternitatea.
-familia este laicizata prin casatoria si divortul civil obligatorii; casatoria este considerata un contract (ca si in Codul napoleonian).

Codul civil roman
In prima forma a codului raporturile dintre soti erau dominate de principiul puterii maritale a sotului (decretat „cap de familie”), femeia fiind lipsita de drepturi (inclusiv politice). Cercetarea paternitatii copiilor era interzisa, sub pretextul apararii familiei legale; chiar recunoscut de tata, fiul natural putea avea doar beneficiul starii civile dar nu si alte drepturi si obligatii (existente doar intre mama si copilul ei natural).

*Cartea a II a si a III a privesc bunurile si modul de dobandire si transmiterea proprietatii.
-proprietatea este amplu reglementata: formele de stapanire (nuda proprietate, posesia, detentia), drepturile reale (servitutile,uzufructul s.a.)
-raspunderea civila este contractuala ( creata prin incalcarea unei obligatii nascuta prin contract) sau delictuala ( rezultata prin fapt ilicit al unei persoane care aduce un prejudiciu alteia ) –in ambele cazuri prejudiciul trebuind sa fie acoperit integral de partea care nu-si indeplineste obligatia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.