Cognitio Extraordinaria - comparatie cu procedura romana anterioara

Trimis la data: 2004-01-07 Materia: Drept Nivel: Gimnaziu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 755
Autor: Toni23 Dimensiune: 3kb Voturi: Tipul fisierelor: rtf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul de cognitio - cercetarea cauzei de catre un magistrat , sau mai tarziu de un functionar imperial privea o serie de situatii diferite din care s-a dezvoltat in perioada imperiului in special a dreptului postclasic , procedura civila extraordinara - extraordinem iudiciorum privatorum care a inlocuit procedura civila normala - ordo iudiciorum privatorum .

Tema : Cognitio extraordinaria
- comparatie cu procedura romana anterioara -


Termenul de cognitio - cercetarea cauzei de catre un magistrat , sau mai tarziu de un functionar imperial privea o serie de situatii diferite din care s-a dezvoltat in perioada imperiului in special a dreptului postclasic , procedura civila extraordinara - extraordinem iudiciorum privatorum care a inlocuit procedura civila normala - ordo iudiciorum privatorum .
In sistemul procedurii extraordinare procesul era condus de la inceput pana la sfarsit de catre magistratul judecator . Diviziunea procesului in doua faze dispare , de unde si denumirea noii proceduri ( extraordinem ) care se desfasoara in afara lui ordo .
Din punct de vedere strict formal , procedura extraordinara isi are originea in activitatea magistratilor care solutioneaz anumite litigii in virtutea lui imperium , fara a mai trimite partile in fata judecatorului .
Datorita schimbarilor economice , sociale si politice din secolul III , dar mai ales datorita faptului ca Imperiul Roman a devenit in mod fatis o monarhie absoluta , imparatul nu mai avea nici un interes sa mentina vechile institutii din vremea principatului . In aceste conditii judecatorul nu mai putea fi un simplu particular . El trebuia sa fie un functionar supus controlului imparatului .
Acestea erau cauzele care au determinat disparitia procedurii formulare si constituie originea procedurii extraordinare . Chiar din epoca dreptului clasic unele procese nu mai erau judecate conform procedurii formulare , ci conform regulilor justitiei administrative , adica ale raporturilor intre particulari si stat .
Desfiintarea procesului cu ordo si investirea judecatorului cu autoritate publica sunt , pe de alta parte , reforme firesti in conditiile dezordinilor generate de anarhia militara si de abuzurile celor bogati . Potentiores , proprietari ai unor intinse domenii , dispuneau de adevarate armate personale , si refuzau , adesea , sa se supuna autoritatilor . In asemenea imprejurari , institutia judecatorului privat devine un anacronism .
Procedura legii sactiunilor era caracterizata prin desfasurarea procesului in doua etape respectiv in iure - in fata magistratului si in iudicio in fata judecatorului . Acelasi lucru caracteriza si procedura formulara dupa cum am vazut .
In cadrul procedurii extraordinare dispare aceasta caracteristica ce consta in divizarea procesului in cele doua etape . Aici procesul se desfasoara in fata unei singure instante de la inceput si pana la darea hotararii , instanta reprezentata de una si aceeasi persoana magistratul sau inaltul functionar , adica magistratul judecator . Formula dispare deoarece acesta nu putea sa isi trimita formula lui insusi .
Denumirile vechilor actiuni , directe si utile , civile , pretoriene , etc. existente in textele lui Justinian sunt numai aparente caci in realitate , dupa cum el insusi arata nu exista nici o diferenta intre ele .
In dreptul lui Justinian actiunea nu mai este caracterizata dupa formula caci aceasta a disparut ci dupa natura raportului juridic .
Odata cu disparitia formulei dispare partea accesorie a formulei - exceptio si orice exceptie este minutorie .
Functionarii judecatoresti fac parte din ierarhia functionarilor administrativi . In varful acestei ierarhii administrative se afla imparatul care era si judecatorul suprem . Dupa el pe o treapta inferioara prefectii pretoriului - praefecti praetorio din cele patru prefecturi ale Imperiului .
In provincii judecau guvernatorii - rectores , praesides provinciae , iar in capitala supremul judecator era prefectul orasului - praefectus urbi .
In afara de aceasta organizare judecatoreasca de drept comun existau si instante speciale respectiv militare , fiscale , bisericesti .
Procedura extraordinara cunoaste forme specifice dupa cum urmeaza : procedura prin denuntiatio , procedura prin rescript, procedura prin litis denuntiatio si procedura prin libel .
Procedura prin denuntiatio consta in introducerea unei notificari - denuntiatio , adresata de reclamant paratului cu caracter semioficial , adica cu autorizatia magistratului , ce continea pretentiile sale si invitatia de a se prezenta in fata magistratului la o anumita data .
Procedura prin rescript se realiza de catre imparat care putea judeca orice proces , daca partea facea o cerere adresata acestuia numita supplicatio . El fie ca judeca procesul si dadea un decret , fie ca trimitea cauza instantei inferioare printr-un rescript .
Procedura prin litis denuntiatium consta in remiterea notificarii procesului nu de catre reclamant paratului , ci de catre un functionar inferior .
Procedura prin libel constituie cererea de citare a reclamantului - libellus conventionis catre autoritatea care prezenta pretentiile sale . Judecatorul putea acorda sau nu permisiunea de citare prin expresiile : dare , denegare actionem .
Partile se prezentau in fata magistratului judecator , personal sau prin reprezentanta . Procesul avea loc intr-o cladire , in prezenta partilor , magistratului , avocatilor si a unor functionari judecatoresti .
In cadrul procedurii extraordinare incepe sa se contureze o anumita ierarhie a probelor . Inscrisurile , in special cele inregistrate la autoritati , aveau o putere probanta mai mare decat probele orale . Recunoasterea paratului , ca si in sistemele procedurale anterior , era considerata proba suficienta .
In sistemul procedurii extraordinare s-a geneneralizat condamnarea in natura ( ad ipsam rem ) . Sentinta de condamnare nu mai purta asupra undei sume de bani , ci chiar asupra obiectului cererii reclamantului .Generalizarea condamnarii ad ipsam rem constituie un pas important in directia perfectionarii mecanismului sanctiunii drepturilor subiective . Avem in vedere , mai ales , cazul drepturilor reale care poarta , prin excelenta , asupra unor lucruri .
Disparitia formulei s-a rasfrant shi asupra caracterului exceptiunilor . Daca in procedura formulara judecatorul nu putea pronunta o sentinta de condamnare la mai putin , in procedura extraordinara , eliberat de rigorile formulei , el are posibilitatea sa-l condamne pe parat la o suma de bani mai mica decat cea pretinsa de catre reclamant .Daca reclamantul pretindea 100 , iar paratul dovedea , pe cale de exceptie , ca datoreaza numai 50 , judecatorul pronunta o sentinta de condamnare la 50 .Asadar , in procedura extraordinara , exceptiunile au devenit minutorii .
Forta executorie a sentintei era asigurata prin interventia organelor de specialitate ale statului ( manu militari ) , ceea ce a contribuit la perfectionarea sistemului de valorificare a drepturilor subiective pe calea justitiei . Spre deosebire de procedura legii sactiunilor si de procedura formulara , in procedura extraordinara atat recunoasterea drepturilor cat si executarea sentintei se realizau cu participarea nemijlocita si exclusiva a organelor de stat .
Apel constituia calea de atac a partii nemultumite impotriva sentintei . Se facea fie in scris , fie oral intr-un termen de 2 -3 zile , si de 10 zile in dreptul lui Justinian .Se introducea la instanta care a dat hotararea si era obligata sa-l trimita instantei superioare . Era suspensiv de executare , si daca cel care promovase pierdea din nou procesul era pedepsit cu o amenda lasata la aprecierea judecatorului .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.