Colaborarea internationala in domeniul intelligence

Trimis la data: 2015-06-27
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: curierul11
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Serviciile de informatii sunt institutii angrenate intr-un 'razboi tacut', un razboi al intelligence-ului, in care trebuie sa protejeze si sa sustina interesele natiunii. Intrun asemenea razboi este nevoie de eficienta, de reactie rapida, de prognoza si analiza serioasa pentru a putea contracara riscuri tot mai diverse si mai complexe, de la terorism sau atacuri cibernetice la riscurile energetice sau economice. In orice democratie consolidata exista o tensiune inerenta intre nevoia de libertate a societatii si nevoia statului de a ingradi anumite drepturi individuale in situatia in care securitatea si libertatea intregii comunitati sunt afectate de anumite riscuri."
"In conditiile mediului de securitate care se prefigureaza pe termen scurt si mediu, adaptarea permanenta a serviciilor de informatii la natura si caracterul viitoarelor conflicte reprezinta singura cale de a contracara cu succes amenintarile la adresa securitatii devenite la inceputul mileniului al III-lea mai voalate si mai perfide."
Informatia, "talisman al puterii", reprezinta un element indispensabil in mileniul III, cand asupra societatilor democratice planeaza nu atat amenintarea unei agresiuni militare straine, cat, mai degraba, riscurile legate de terorism, crima organizata, trafic ilegal de persoane, arme si alte bunuri, dar si dezvoltarea unor conflicte regionale.

Pentru a face fata transformarilor globale si noilor tipuri de amenintari sau forme de manifestare a acestora, organizatiile militare si civile implicate in mod direct in prevenirea, combaterea si eradicarea riscurilor la adresa securitatii au fost nevoite sa-si restructureze modul de organizare si, implicit, sa-si reconsidere tacticile, misiunile, modul de conducere si actiune.
Reconceptualizarea "inamicului" de la actorul statal, rational si constrans de anumite norme internationale la actorul nonstatal, irational,

lipsit de constrangeri si parte a unor retele informale de actiune a generat o redefinire pe anumite paliere a modului de actiune in domeniul intelligence, impunandu-le structurilor de informatii sa devina mai adaptabile, mai dinamice, capabile sa previna si sa raspunda unor amenintari a caror forma sau "clasificare" se poate schimba rapid.
Interdependenta dintre diverse categorii de riscuri si dinamica extrem de puternica a formelor lor de manifestare au determinat o abordare noua, reflectata in incercarea de dezvoltare a unor "retele" de raspuns la "retelele" de risc, ceea ce a presupus consolidarea cooperarii interagentii atat la nivel national cat si in plan international, precum si tranzitia de la principiul "need to know" la "need to share".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.