Colectiile personale

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.22 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Atat individualitatea, cat si individualuizarea se materializeaza in contintul bibliotecii, dar aceasta din urma nu reprezinta si filosofia unitara (apartine planului cognitiv).
Biblioteca este formata din "trofeele" castigate in "competitie", si este intr-un fel oglinda Sinelui: "...formeaza ceva sufletesc. (...) Si ele formeaza ceva cu mine." (Petre Dinulica) Se instaleaza un anumit gen de comunicare, fiind de fapt o conversatie a individului cu el insusi. Dar pentru asta trebuie indeplinita o conditie: "...iti spune ce doresti cand o-intrebi, dar tre' sa stii s-o intrebi."
Asadar, ea este "casa" Sinelui, de aceea "cu cat e mai mare cu atat nu mai ai timp de ea. (...) tre' sa fie dupa cum o poate cuprinde omul cu sufletul, cu ochii, cu..." Insemnatatea achizitiilor este diferita, ele nu sunt semnificate la fel, adica nu taote cartile detinute au acelasi grad de importanta. Valeria Reit, intrebata care sunt cartile favorite din colectie ne spune ca "nu toate." Deosebirea este data in funtie de filosofia unitara. Intregul nu este suma partilor, dar este suma numai unei parti. Numarul lecturilor nu este identic cu cantitatea care formeaza lumea interioara.

Este determinata si delimitata in functie de sensul lumii interioare.
Nu exista concordanta intre numarul continutului lumii interioare si cea a bibliotecii. Raportarea structurii cognitive construite la "campul literar personal", evidentiaza deosebirea dintre cele doua: "Nu intentionez sa pastrez nimic.(...) nu le-as vinde, le-as darui. Pana cand as ajunge la zece cu care as vrea sa ma duc eu pe lumea aialalta..." (Adela Muntean) Cele doua planuri sunt identice doar in cazul in care achizitiile si lecturile coincid, ceea ce face ca acestea sa nu fie niciodata considerate ca fiind suficiente.

Mircea Barsan are 11000 de volume, si despre care afirma urmatoarele: "Eu cred ca sunt putine. Fata de ...constiinta ca orice carte este o arhiva de idei, de sentimente, de trairi si care trebuie pastrata si care trebuie dusa dinspre o generatie inspre o alta generatie."
Costurile de energie, timp si capital economic, pe care individul a trebuit sa le implice pentru a-si forma biblioteca, determina imposibilitatea de a realiza o ordine a preferintelor: "...sunt foarte multi care imi sunt dragi si sunt in sufletul meu si mi-e greu acuma sa gasesc o enumerare cronologica..." (Maria Kiss) Din acelasi motiv numarul continutului bibliotecii nu are relevanta: "indiferent cate sunt, multe, putine, sunt ale mele, eu am facut un sacrificiu pentru ele si nu..." (Aurica Grigorosoaie)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.