Colectivitatile locale si mjloacele de infaptuire a autonomiei locale

Trimis la data: 2009-05-26
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paunescu Cristina
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Asupra originii si rolului colectivitatilor locale exista doua conceptii diferite [1] : a) colectivitatile locale sunt niste comunitati naturale, anterioare statului si bucurandu-se din partea acestuia de recunoasterea unor drepturi. Aceste colectivitati se autogestioneaza, bucurandu-se de o veritabila autonomie, limitata doar de controlul statului. Guvernul rezolva problemele cu relevanta la nivel national, iar colectivitatile locale se pot ocupa de problemele care sunt esentiale pentru viata comunitatii respective. Exemplu: administrarea locala britanica; b) colectivitatile locale sunt circumscriptii teritoriale, rezultate din necesitatea impartirii teritoriului statului pentru o mai buna administrare. Puterea centrala exercita o stricta supraveghere asupra acestor entitati, prin instituirea unei tutele administrative.
Conducerea organelor locale este asigurata de functionarii numiti de la centru sau, daca acestia sunt substituiti de alesii locali, puterile acestora din urma sunt limitate. Exemplu : organizarea franceza.
Organizarea sistemului administratiei publice in Romania, centrata pe raporturile dintre autoritatile centrale si cele locale, combina elementele corespunzatoare mai multor regimuri administrative: 1) Regimul de centralizare administrativa, decurgand din caracterul unitar si suveran al statului, se reflecta in organizarea autoritatilor administratiei publice centrale (Guvern, ministere si alte organe de specialitate) si a serviciilor desconcentrate ale acestora.

Atat la nivel central, cat si judetean exista autoritati organizate potrivit principiului subordonarii ierarhice. Guvernului i se subordoneaza direct ministerele si celelalte organe de specialitate ale administratiei centrale, precum si prefectul, iar ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei centrale li se subordoneaza serviciile lor desconcentrate in unitatile administrativ-teritoriale. Conducatorii acestor servicii se subordoneaza la nivel judetean si prefectilor, ca reprezentanti ai Guvernului.

2) Regimul de descentralizare administrativa este consacrat prin prevederea constitutionala conform careia administratia publica, in unitatile administrativ-teritoriale, se intemeiaza pe principiile descentralizarii, autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice (art. 120 din Constitutie) [2]. Autoritatile administratiei publice, prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase, sunt consiliile locale alese si primarii alesi in conditiile legii. Consiliile locale si primarii functioneaza in conditiile legii, ca autoritati administrative autonome si rezolva treburile publice din comune si din orase (art. 121).

Consiliul judetean este autoritatea administratiei publice pentru coordonarea activitatii consiliilor comunale si orasenesti, in vederea realizarii serviciilor publice de interes judetean. Consiliul judetean este ales si functioneaza in conditiile legii (art. 122). 3) Regimul de deconcentrare administrativa presupune ca unii dintre reprezentantii autoritatilor centrale la nivelul local au competente sa ia decizii fara aprobarea acesteia, fiind totusi supusi controlului ei. In sistemul nostru administrativ, intr-o astfel de situatie se gasesc serviciile ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei centrale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.