Coloranti tiazinici

Trimis la data: 0000-00-00 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 14
Autor: Rodney Dimensiune: 120kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Coloranti tiazinici
Una dintre metodele de bază pentru obţinerea acestor coloranţi constă în oxidarea concomitentă a dialchil – aril – aminelor cu acid dialchil – 4 – fenil – diamin – tiosulfuric (care se obţine prin acţiunea tiosulfatului de sodiu asupra 4 – amino – dialchil – anilinei). Produsele din această categorie au utilizări restrânse, majoritatea fiind coloranţi bazici cu nuanţe violete, albastre şi verzi; există şi câţiva coloranţi acizi şi cu mordant, precum şi un colorant de cadă cu structură fenotiazinică.

Coloranti tiazinici
Coloranţii tiazinici, care derivă de la sărurile de fenatiazoniu, după cum coloranţii oxazinici derivă de la sărurile de fenoxazoniu.
Coloranţii din această clasă au în structura lor nucleul: În cazul în care:
X = N se formează nucleul fenazinic;
X = O se formează nucleul oxazinic;
X = S se formează nucleul tiazinic.

Coloranti tiazinici
Coloranţii se formează prin introducerea de grupe auxocrome în nucleul de bază. Coloranţii tiazinici pot fi formulaţi în structură ortochinoidă (I) sau parachinoidă (II): Una dintre metodele de bază pentru obţinerea acestor coloranţi constă în oxidarea concomitentă a dialchil – aril – aminelor cu acid dialchil – 4 – fenil – diamin – tiosulfuric (care se obţine prin acţiunea tiosulfatului de sodiu asupra 4 – amino – dialchil – anilinei).

Coloranti tiazinici
Produsele din această categorie au utilizări restrânse, majoritatea fiind coloranţi bazici cu nuanţe violete, albastre şi verzi; există şi câţiva coloranţi acizi şi cu mordant, precum şi un colorant de cadă cu structură fenotiazinică. În cele ce urmează se prezintă doar câteva exemple de coloranţi tiazinici bazici:

În 1876, Lauth a descoperit primul colorant tiazinic, tionina, tratând cu agenţi oxidanţi o soluţie de p – fenilen – diamină saturată cu hidrogen sulfurat. Violetul lui Lauth este cel mai vechi colorant tiazinic, în prezent fără importanţă tehnică. Se prepară prin oxidarea 1,4 – fenildiaminei cu Fe Cl3 şi MnO2 în soluţie acidă diluată; în prezenţă de H2S: Dibenzo –1,4 – tiazina sau fenotiazina (numită şi tiodifenilamina) se obţine uşor prin încălzirea difenilaminei cu sulf, în prezenţa unei urme de iod.

Fenotiazina se prezintă sub formă de cristale incolore cu p.t. 1800 şi p.f. 3700. Încălzită la fierbere cu cupru metalic, enotiazina elimină sulful, dând carbazol. Prin nitrare, fenotiazina dă 3,7 – dinitrofenotiazină, care prin reducere tece în colorantul numit violetul lui Lauth, a cărui structură a fost stabilită pe calea aceasta: Prin oxidarea fenotiazinei, în mediul acid, se obţin săruri de fenotiaziniu, de ex. perbromura, care se formează prin tratarea fenotiazinei cu brom. În cationul acestor săruri electronii sunt astfel repartizaţi încît rezultă o densitate de electroni scăzută în poziţiile para faţă de atomul de azot (poziţiile 3 şi 7 ), după cum se poate vedea din următoarele structuri limită:

În consecinţă, poziţiile 3 şi 7 sunt sensibile la atacul reactanţilor nucleofili. Astfel perbromura de mai sus, tratată cu dimetilamină, dă albastru – metilen, eliminând totodată 2HBr. NN’ – tetrametilat, albastrul de metilen, a fost sintetizat de Caro (1877), l-a obţinut după metoda lui Lauth, din p-amino – dimetil –anilină, are o importanţă mare.Constituţia tioninei a albastrului de metilen a fost elucidată de Bernthsen. Pelucrările acestuia se bazează procedeul de fabricaţie actual, care a fost perfecţionat, în special de Ullrich, la Hoechst.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.