Combaterea consumului de droguri

Trimis la data: 2007-06-04
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 5780
Autor: Alexandra Oprescu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 349
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Privind drogurile, cel mai uzual act este distribuirea, productia sau vanzarea pentru uz nemedical.Legislatia acestor activitati, a folosirii si posesiei poate fi reglementata prin normele statului, prin care ai dreptul sa folosesti alcoolul si tutunul.Pot sa existe anumite reglementari si controale administrative care eventual sa sanctioneze tinerii ; sau condusul sub influenta drogurilor.Consumul de drog pentru sine este un concept juridic referitor la simplul uz al unor substante ilicite separandu-l de acele acte ilicite cum ar fi posesia,transportul sau furnizarea.
Consumul de drog pentru sine este un concept juridic referitor la simplul uz al unor substante ilicite separandu-l de acele acte ilicite cum ar fi posesia,transportul sau furnizarea. Acestea inseamna ca simplul act al fumatului, injectarii,inhalarii, inghitirii a unui drog este un act ilegal, distinct d ecrima,de a-l poseda. Oricum legislatia unor tari face distinctie, incadrand uzul separat de posesie.

In Italia ,din 1990 si in Spania din 19992, posesia de droguri pentru uzul personal nu mai face obiectul urmaririi penale. Cu toate acestea,cand o persoana este prinsa in posesia unei cantitati modeste de droguri iar politia nu il are in evidenta pentru alte infractiuni cum ar fi traficul sau vanzarea , drogul gasit asupra lui este confiscat iar cazul este trimis autoritatilor administrative astfel ca persoana primeste o notificare pentru aceasta intalnire. Daca este gasit vinovat pentru posesia de drog pentru uz personal atunci persoana va fi amendata (Spania) sau i se va suspenda permisul de conducere pentru 2-4 luni (Italia). In anumite cazuri,daca prezinta semne de dependenta in special, persoana este indrumata sa urmeze tratament sau consiliere de specialitate.

In Portugalia, prin Legea 30/2000 se introduce dezincriminarea posesiei si uzului tuturor drogurilor de la 01.06.2001. in prezent,dc o persoana este gasita in posesia unei mici cantitati de drog (sub necesarul de 10 zile) si politia nu are alte suspiciuni sau evidente ca persoana este implicata in vanzare sau trafic , drogurile sunt confiscate iar cazul este trimis la o comisie locala formata din 3 membrii ( 1 judecator, 1 doctor, 1 asistent social sau psiholog), asistati de o comisie tehnica.Comisia intalneste persoana in ideea de a evalua situatia lui/ei urmarind distragerea de la urmarirea penala si trimiterea ei la tratament. Acesteia i se administreaza o amenda chiar daca nu acesta este scopul comisiei. Aceasta procedura poate sa fie suspendata dupa aparitia in fata comisiei iar persoana poate face dovada utilizarii drogului doar ocazional si nu frecvent (deci nu este considerat dependent)

In aprilie 2001, Luxemburgul a promulgat legea prin care este dezincriminat consumul de canabis precum si transportul si achizitionarea pentru consumul personal. Acesta Lege clasifica substantele in 2 mari categorii : a) substante aflate sub strict control(heroina etc) si b) canepa. Uzul canabisului continua sa fie vazut ca o activitate ilicita dar pedepsele nu vor include inchisoarea. Un consumator de canabis poate fi condamnat s aplateasca o amenda de la 250 – 2500 euro. Inchisoarea de la 8 zile la 6 luni, poate fi aplicata in cazul in care uzul canabisului se face in fata minorilor, in scoli sau la locul de munca . Penalitatile cred pana la 2 ani in cazul in care adultii folosesc canabisul impreuna cu minorii.

In Olanda,uzul canabisului nu este legalizat ci doar tolerat de autoritati.legea face distinctie intre droguri si asigura separarea pietelor. Dr se clasifica in : a) canepa (canabis si produse) si b) dr cu risc neacceptabil (alte droguri) . Toleranta canepii a dus la aparitia asa numitelor « cafe shops » ,unde nu se vor face acuzatii pentru vanzarea de canabis dc se respecta anumite reguli.se estimeaza ca o treime din tot comertul de droguri se intampla in cafenele.

Motivele acestei politici sunt constituite de dorinta de a separa piata de desfacere a drogurilor usoare de cele puternice, de a evita criminalitatea si pentru claritate administrativa. In Olanda,oricum,poesia de drog este interzisa si pedepsita mai ales in cazurile in care depaseste cantitatea tolerata. Pedeapsa maxima pentru posesia si vanzarea a 30 g canepa, este o luna d einchisoare sau amenda , sau 4 ani sau amenda,aplicata pentru importul , exportul sau cultivarea profesionala.Aceste pedepse pot fi crescute cu 1/3 in caz de repetare.

In Franta se recomanda aplicarea alternativelor terapeutice in locul inchisorii. Tendinta este catre extinderea maxima posibila, deoarece incarcerarea utilizatorilor de droguri care nu au comis alte delicte trebuie sa fie ultima solutie.

In vederea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, ca etapa pregatitoare, este si armonizarea legislatiei privind combaterea traficului si consumului de droguri .
Pana in prezent, la noi sunt in vigoare urmatoarele legi :

• Legea 73/1969 privind regimul produselor si substantelor stupefiante
• Instructiunile nr. 103/ 1970 pentru executarea prevederilor Legii nr. 73/1969 privind regimul produselor si al substantelor stupefiante
• Legea 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri
• Ordin nr. 4425/ 2001 privind organizarea prevenirii consumului ilicit de droguri
• Programul de sanatate 2.15 (2002) al Ministerului Sanatatii si Familiei- Terapia dependentei de droguri
• Programul de sanatate 1.5 (2002) al Ministerului Sanatatii si Failiei- Promovarea sanatatii si educatiei pentru sanatate

Legea 73/1969 si instructiunile nr 103/1970 se adreseaza mai multor segmente care intervin in circuitul substantelor cu regim stupefiant.
Astfel Legea se refera la urmatoarele aspecte :

o Fabricarea si conditionarea produselor si substantelor stupefiante ;
o Depozitarea, manipularea, ambalarea si transportul produselor si substantelor stupefiante ;
o Activitatea cu produse si substante stupefiante in unitatile sanitare ;
o Activitatea cu produse si substante stupefiante in laboratoare ;
o Dotarea cu produse si substante de prim ajutor de pe vapoare si avioane ;
o Dezintoxicarea toxicomanilor ;
o Date referitoare la circulatia produselor si substantelor stupefiante.

Legea 143/2000 « Privind combaterea traficului si consumului de droguri ilicite » in sectiunea dispozitii generale face distinctia intre drogurile de mare risc ,termen ce se gaseste in legislatia europeana ca si droguri tari si droguri de risc sau droguri usoare din legislatia europeana.
Cultivarea, producerea, fabricarea experimentarea, prepararea, transformarea,vanzarea drogurilor de risc se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Daca aceleasi activitati se refera insa la droguri de mare risc, pedeapasa este de la 10 la 20 de ani.
Introducerea sau scoaterea din tara precum si importul si exportul de droguri de risc se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani iar daca sunt implicate droguri de mare risc inchisoarea este de la 15 la 25 de ani.

Cultivarea, producerea, fabricarea, cumpararea sau detinerea pentru consum propriu se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 5 ani.
In lege este subliniat ca indemnul la consumul ilicit de droguri se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Toxicomanii care se prezinta de bunavoie la o unitate medicala specializata pentru a beneficia de tratament , pot beneficia de confidentialitate.

In data de 17/18 iunie 2004 Consiliul European a invitat Consiliul sa consimta la o Noua Strategie Europeana pe Droguri pentru perioada 2005-2012 pana in decembrie 2004.Aceasta noua Strategie pe Droguri este bazata in primul rand pe principiile fundamentale ale Uniunii Europene , sustinand cu prioritate valorile esentiale le Uniunii : demnitatea umana, libertate, democratie,egalitate, solidaritate, statul de drept si respectarea drepturilor omului.Strategia urmareste sa protejeze si s aimbunatateasca starea de bine a societatii si a individului, sa promoveze sanatatea publica , sa ofere un nivel ridicat de securitate pentru cetateti si sa adopte o politica echilibrata in abordarea problemei drogurilor.

Strategia europeana pe Droguri 2005-2012 va urmari vor urmari rezultatele urmatoare concrete : ’’ Reducerea masurabila a consumului de droguri,a dependentei si a riscurilor medicale si sociale prin dezvoltarea si imbunatatirea unui sistem de reducere a cererii care sa fie efectiv si integrat, bazat pe rezultate stiintifice care sa includa prevenirea, interventia rapida, tratamentul, prevenirea riscurilor si reintegrarea socviala in statele membre UE. Masurile d ereducere a cererii trebuie sa ia in considerare toate problemele sociale si medicale produse de consumul si abuzul de droguri precum si de policonsum, impreuna cu substante psihoactive « legale » cum sunt alcoolul si tutunul ’’
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.