Combaterea evaziunii fiscale

Trimis la data: 2011-05-27 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 454
Autor: Constantin Adelina Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cauzele fenomenului de evaziune fiscala sunt multiple. Putem aminti excesivitatea sarcinilor fiscale in mod expres pentru unele categorii de contribuabili, aceasta excesivitate avand drept motiv amploarea pe care o are evaziunea fiscala.In comparatiile internationale eficienta unui sistem fiscal nu se masoara atat prin importanta venitului fiscal, cat prin gradul de consimtire la impozit.In al doilea rand trebuie mentionata insuficienta educatiei cetatenilor si educatiei fiscale a contribuabililor precum si excesul de zel al organelor fiscale predispuse cate o data la exagerari.

Un lucru important de mentionat este si faptul ca lipsa unui control organizat bine si care e dotat cu un personal priceput si corect intotdeauna, aduce la formele cele mai mari de evaziuni. Acestei lipse i se mai poate alatura si lipsa unei reglementari care s-o ingradeasca si s-o interzica.

Fenomenul de evaziune fiscala are un efect pagubitor atat asupra statului cat si a contribuabilului. In primul rand statului pentru ca-l lipseste de veniturile necesare indeplinirii atributiilor sale esentiale, iar in al doilea rand contribuabilului prin faptul ca totalul impozitelor se distribuie pe o masa de venituri mai mica.
Sir Austen Chamberlaine spunea "metodele de evaziunea se schimba cu o rapiditate uimitoare" si ca "noile metode de investigare trebuie adoptate cu aceeasi proba".

Exista si situatii in care o parte din veniturile sau averea unei categorii sociale scapa impunerii datorita modului in care legea dispune stabilirea obiectului impozabil.Ca exemplu putem da faptul ca venitul stabilit dupa criterii exterioare ori dupa anumite norme medii, de obicei este inferior celui real.

Exista multiple cai si posibilitati de eludare a fiscului care difera de la o categorie sociala la alta in functie de natura si provenienta veniturilor sau averii care se supune impunerii. De asemenea, mai exista posibilitati de eludare a fiscului si-n functie de modul concret de stabilire a materiei impozabile, de modul in 11311s181l care se organizeaza controlul fiscal si de alti factori specifici.

Salariatii dispun de cele mai reduse posibilitati de eludare a fiscului pentru ca impunerea acestora se face pe baza declaratiei unui tert - a intreprinzatorului. Industriasii, comerciantii liber profesionisti, insa, dispun de posibilitati de neplata ale impozitelor diverse, de eschivare a neplatii acestora, pe care le ofera impunerea pe baza de declaratie.

In S.U.A. profesorul A. Samuelson scria cu privire la impunerea federala pe venitul persoanelor fizice: " Pe hartie volumul impunerii americane lasa impresia ca este progresiv. Cu toate acestea, multe elemente de venit scapa impunerii."

Enumeram o serie de cauze care inlesnesc evaziunea fiscala:posibilitate oferita prin prevederile Legii 31/1990 de a autoriza infiintarea si functionarea de societati comerciale, cu foarte multe activitati in obiectul de activitate, fara a se verifica in prealabil dotarile si conditiile reale de desfasurare a acestora in cadrul legal;limita minima a capitalului social 100.000 lei pentru S.R.L. care nu asigura conditiile pentru recuperarea sumelor cuvenite bugetului majorat la 2.000.000 lei ulterior.

Lipsa reglementarilor producerii de suspendare a agentilor economici desi, Legea 31/1990 prevede posibilitatea suspendarii agentilor economici la care s-au constatat abateri repetate.O alta problema interesanta si care s-a observat la un numar mare de societati comerciale de regii autonome a fost aceea ca in contractele colective s-au stipulat prevederi care dau posibilitatea de insusire a veniturilor fara supunere la impozitare.

Exista si societati comerciale sau regii autonome unde trimestrial se acorda ajutoare in natura sau bani fara a se cumula salariile pe luna respectiva pentru impozitare. In acest scop s-au facut unele corecturi; in contractul colectiv de munca a societatilor respective au fost prevazute aceste facilitati si ajutoare, acordandu-se cu diverse scopuri sau cu ocazia sarbatorilor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.