Combaterea migratiei ilegale

Trimis la data: 2010-06-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.41 / 10
Downloads: 8
Autor: Niculae bogdan
Dimensiune: 38kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Combaterea migratiei ilegale
Migratia a existat de la inceputul omenirii si este un fenomen ce s-a mentinut in timp, dar a inregistrat schimbari si a capatat noi forme. Procesele migratorii se desfasoara simultan si sunt in crestere in multe tari din lume. Unul din rezultatele pe termen lung ale acestei evolutii ar putea fi aparitia societatilor muliculturale, tinzand spre noi concepte ale cetatenei sau statului national. Cele mai multe dintre tarile dezvoltate a devenit societati diversificate, multietnice, iar cele care nu au ajuns inca la acest nivel s-au orientat decisive in aceasta directie. Pentru cercetãtorii din domeniul migraþiei a devenit tot mai clar cã acest fenomen trebuie privit ca un element normal si structural al societãtii omenesti de-a lungul istoriei.
Referat despre Combaterea migratiei ilegale
O caracteristicã importantã a populaþiei este deplasarea dintr-un loc în altul. Dreptul de a se deplasa a fost recunoscut la nivel mondial de peste o jumãtate de secol, prin adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Declaratia stipuleazã în Articolul 13: „Oricine are dreptul sã se deplaseze liber si sã-si stabileascã resedina pe teritoriul oricãrui stat” si „Oricine are dreptul sã pãrãseascã o tarã, inclusiv cea de origine, si sã se întoarcã în tara sa”.

In zilele noastre preocuparea demografica reapare datorita riscurilor pe care le naste in producerea unor crize, la nivel local, zonal, continental sau planetar ce ar putea influenta in mod negativ ordinea sociala, sau in declansarea unor tulburari a echilibrelor etnice sau religioase. Deşi în ultimul deceniu în unele zone ale lumii, precum Europa, migraţia a înregistrat fluxuri sporite, problema migraţiei internaţionale este pentru multe state ale lumii o preocupare conjuncturală, chiar reziduală, mai degrabă de răspuns la unele evoluţii decât de gestiune sau estimare a circulaţiei persoanelor.

În cadrul fluxurilor de populaţie, circulaţia forţei de muncă înregistrează dimensiuni în creştere,atât a numărului cât şi a intensitătii.La scară mondială migraţia este relativ redusă, cca 3% din populaţia lumii. Deşi fluxuri migratorii importante întâlnim într-un număr relativ moderat de state ale lumii “nici o ţară din lume nu rămâne în afara fluxurilor migratorii internaţionale”. Acestea sunt fie ţară de origine, fie ţară de tranzit sau de destinaţie pentru migranţi, ori deţin toate cele trei atribute simultan.

Pentru spaţiul european, circulaţia persoanelor şi respectiv a forţei de muncă prezintă o importanţă deosebită, lărgirea UE în valuri succesive, îmbătrânirea demografică a populaţiei ţărilor (vest)-europene într-un ritm accelerat şi motivele economice reprezentând principalele stimulente pentru intensificarea circulaţiei persoanelor şi a forţei de muncă.

Pentru cetãtenii statelor membre ale Uniunii Europene, libera circulatie a lucrãtorilor a fost unul dintre primele drepturi recunoscute în cadrul comunitar. Dacã reglementãrile initiale (Regulamentul nr. 1612/1968 privind libera circulatie a lucrãtorilor si Directiva nr. 360/ 1968 privind dreptul de rezidentã al lucrãtorilor si membrilor de familie ai acestora) se refereau doar la cei care desfãsurau o activitate economicã, Actul Unic European a extins dreptul de rezidentã la toti cetãtenii statelor membre, independent de desfãsurarea unei activitãti economice (Schulte, 1998).

În prezent, prevederile Tratatului asupra Comunitãtii Economice Europene stipuleazã dreptul oricãrui cetãtean
al Uniunii Europene de a circula si a-si stabili resedinta, în mod liber, pe teritoriul statelor membre, cu respectarea conditiilor stabilite în Tratatul de la Roma.

Migratie : definire
Consideram ca pentru inceput este necesar a prezenta continutul a trei notiuni: migratie, a emigra si a imigra. Migratia reprezinta deplasarea unei populatii dintr-o regiune in alta, pentru a se stabili acolo. Ea reprezinta deci deplasare si stabilire. A emigra semnifica actiunea de parasire a propriei tari pentru a te stabili in alta tara. A imigra reprezinta activitatea prin care intri intr-o tara, alta decat a ta, pentru a te stabili acolo. In acest sens nu trebuie confundat termenul de „strain” cu „imigrant” cum uneori o fac administratiile care ii contabilizeaza pe detinatorii de permise de sedere ca emigranti. Un student aflat la studii in alta tara, diplomatii sau turistii nu sunt imigranti. Retinem ca fenomenul imigratiei este deci un fenomen international si are ca punct de plecare tara de origine a emigrantului si ca punct de sosire tara in care se va stabili imigrantul respectiv.

Pierre George distinge patru categorii de emigranti:
- emigrantul care isi manifesta dorinta de a-si schimba tara si, in final, nationalitatea;
- muncitorul strain care este un emigrant temporar;
- persoanele deplasate (expulzate, repatriate, transferate) alungate din tara lor de origine;
- refugiatii care au optat pentru parasirea tarii lor.

Dupa cum am observat populatia mondiala in ultimii cincizeci de ani a crescut considerabil. Evolutia si repartizarea sa a evoluat sub influenta, pe de o parte a, dinamicii populatiilor din zona lumii a treia, si, pe de alta parte, sub influenta imbatranirii progresive a populatiei din zonele cele mai bogate. Aceste state au devenit in cativa ani dependente de cerintele de imigrari. Perioada aceasta se caracterizeaza prin rasturnarea de tendinte si prin complexitatea extrema a miscarilor populatiei mondiale. Pentru a argumenta aceasta afirmatie vom analiza in continuare evolutia si tendintele fenomenului imigratiei contemporane.

Cu referire la un teritoriu naţional, se face distincţia între migraţia internă, atunci cînd deplasarea se face în interiorul ţării respective, şi migraţia externă sau internaţională. Migraţia in¬ternaţională din zilele noastre se realizează sub câteva forme mai importante: migraţia forţei de muncă, migraţia membrilor familiilor lucrătorilor anterior emigranţi, migraţia forţată de calamităţi naturale, de persecuţii politice sau religioase, de războaie etc. Dacă, în ceea ce priveşte migraţia internă, nu intervin decât arareori oprelişti de ordin juridic, migraţia internaţională este, într-o măsură importantă, determinată de politicile materializate în reglementări specifice în raport cu emigraţia şi, mai ales, cu imigraţia. Societatea românească se confruntă cu o serie de transformări care sunt conexe cu migraţia ea desemnează deplasarea populaţiei unei regiuni în altă regiune, îndeosebi din zonele rurale către cele urbanizate, dar şi dinspre o societate spre alta. În ambele cazuri cei care se deplasează nu sunt cei mai săraci, ci indivizii capabili să sesizeze decalajul dintre aspiraţiile lor şi posibilitatea de a le realiza. Efectul principal al migraţiei este acela că îi constrânge pe cei care migrază să-şi elaboreze o serie de roluri noi.

Tipuri specifice de migratie :
În România înainte de 1989 existau două mecanisme de migrare : migrarea permanentă care avea drept principale motivaţii pe cele politice şi pe cele etnice şi migrarea temporară pentru a studia sau lucra în străinătate care se baza numai pe acorduri inter-guvernamentale ale României cu alte ţări. După 1989, principalele motivaţii ale migrării s-au transformat din cele etnice şi politice în motive de ordin economic. O consecinţă este faptul că migraţia temporară a crescut în cifre absolute cât şi ca pondere în totalul migranţilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.