Combinatii complexe

Trimis la data: 2002-06-11 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 6069
Autor: Aura Cantemir Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Combinatii complexe
Combinatiile complexe, compusii de coordinatie sau, simplu,complecsi sunt combinatiile care contin un atom sau un ion central (de obicei un metal) de care sunt legati prin legaturi covalente coordinative molecule neutre sau ioni (asa-numitii liganzi). In functie de suma sarcinilor ionului central si a gruparilor care-l inconjoara , combinatia complexa poate fi un anion , un cation sau o molecula neutra: aNH4]+ ; a Fe(CN)64]- ; aPtCl4(NH3)2].

Combinatii complexe
Num[rul de molecule sau ioni (liganzi) care se leag[ de ionul central poart[ numele de num[r de coordinaie. Astfel,]n ionul complex [Fe(CN)6] 4- , num[rul de coordinaie este 6 ; iar in [Ag(NH3)2]OH , num[rul de coordinaie este 2. }n general, num[rul de coordinaie are valori cuprinse ]ntre 2 si 6 si foarte rar valoarea 7 sau 8. Ca atom central poate funciona aproape oricare din elementele sistemului periodic, dar cea mai mare tendin[ de a forma complec=i o au metalele tranziionale; la r`ndul lor , liganzii pot fi foarte diferii , de la ioni monoatomici simpli p`n[ la substane organice cu structuri foarte complicate. Ca liganzi ]n ace=ti compu=i apar fie molecule neutre, ca: NH3 , H2O , H2N - H2C - CH2 - NH2 (etilendiamina) , C5H5N (piridina);fie ioni, ca : F -, Cl - , Br - , SO 2-3 ,SCN -

Combinatii complexe
Sarcina ionului complex se stabile=te in`nd seama de sarcina ionului central , precum =i de sarcinile liganzilor.Astfel,dac[ liganzii sunt molecule neutre,sarcina ionului complex este data de sarcina ionului central.In complexul [Cu(NH3)4]SO4 , datorit[ faptului c[ NH3 e o molecula neutra, iar ionul Cu are 2 sarcini pozitive, ionul va aparea incarcat astfel:[Cu(NH3)4] 2+. Daca liganzii sunt ionici, sarcina ionului complex va fi egala cu suma algebrica dintre sarcina atomului central si sarcinile liganzilor.Astfel, in complexul K2[HgI4], mercurul are sarcina 2+ , cei patru ioni I - totalizeaza 4 sarcini negative , deci sarcina ionului complex va fi data de suma -4+2= -2 . Ionul se va scrie [HgI4 ]2- .

Combinatii complexe
Sarcina ionului complex este neutralizata intotdeauna de ioni de semn contrar : [Cu(NH3)4] 2+2(OH) - ; 4K +[Fe(CN)6] 4- . Pentru ca un ion metalic s[ formeze combinaii complexe, trebuie sa indeplineasca urm[toarele condiii : s[ aib[ un volum ionic mic =i s[ posede orbitali liberi in care sa poata accepta electronii neparticipani ai ligandului , stabilindu-se astfel legaturi covalente coordinative intre ionul central si atomul de nemetal din ligand.

OBTINEREA UNOR COMBINA|II COMPLEXE
EXPERIENTA 1 : Se introduc intr-o eprubeta 2 - 3 ml dintr-o soluie de CuSO4 si apoi se adauga o soluie apoasa de NH3 pana la apariia precipitatului de culoare verde-albastru.Se adauga in continuare o soluie de amoniac pana la dizolvarea precipitatului; se observa ca in eprubeta culoarea soluiei se schimba in albastru intens. Ecuatia reaciei care a avut loc este: CuSO4 + 4 NH3 = [Cu(NH3)4 ]SO4 .

EXPERIENTA 2 : Intr-o eprubeta cu 1 - 2 cm3 de soluie de CuSO4 de concentratie 0,1 M tuarna cateva picaturi de soluie de NaOH 1M . Se formeaza un precipitat albastru , gelatinos de Cu(OH)2 . Se adauga , in picaturi , soluie de NH3 1M , agitand eprubeta . Se observa disparitia precipitatului si colorarea soluiei in albastru intens , datorita formarii combinaiei complexe, hidroxidul de tetraaminocupru (II). Ecuatiile reactiilor care au avut loc sunt : CuSO4 + 2 NaOH = Cu(OH)2 Na2SO4
Cu(OH)2 + 4 NH3 =[Cu(NH3)4](OH)2 .

EXPERIENTA 3 : intr-o eprubeta ce conine 3 ml soluie de AlCl3 se introduce ,in picaturi, o soluie de NaOH .Se observa apariia unui precipitat gelatinos alb de Al(OH)3 .Daca se continul adaugarea de NaOH , se observa dizolvarea precipitatului . Ecuatiile reactiilor care au avut loc sunt :
AlCl3 + 3 NaOH = Al(OH)3 + 3 NaCl
Al(OH)3 + NaOH = Na[Al(OH)4] .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.