Combustibili nucleari

Trimis la data: 2011-03-17 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 829
Autor: Yonut yonut Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In reactoarele Magnox, combustibilul consta din uraniu invelit intr-un aliaj de magneziu. Dar majoritatea reactoarelor nucleare utilizeaza acum granule de oxid de uraniu, care sunt etanasate in tuburi metalice lungi sau "cuie". Aceste cuie sunt grupate in elemente de combustibil, fiind necesar mai sute de elemente pentru incarcarea reactorului. De obicei combustibilul ramane in reactoare timp de 3 pana la 5 ani. Uraniul si plutoniul se extrag din combustibilul folosit.
Agenti racitori
Intr-un reactor nuclear tipic, caldura generata in combustibil prin fisiune este indepartata printr-un curent de agent racitor lichid sau gazos.Acest agent racitor trece printr-un schimbator de caldura, care transfera apoi cea mai mare parte a caldurii, tranformandu-o in aburi.

Aburii sunt folositi pentru a actiona turbinele. In reactorul cu apa in fierbere si reactorul cu apa grea care genereaza aburi, agentul racitor este apa.Presiunea sa este reglata astfel incat sa fiarba cand trece prin canale in combustibil.

Reactoare nucleare reproducatoare cu neutroni rapizi
O limita serioasa a reactoarelor cu uraniu este ca ele pot sa foloseaca doar pana la aproximativ 2% din uraniul disponibil.Cea mai mare parte a izotopului obisnuit,uaraniul-238,nu poate fi utilizata deoarece nu exista destul uraniu-235 pentru a crea reactiile in lant necesare pentru a-l consuma.

Una dintre solutiile pentru aceasta problema poate fi constructia de reactoare nucleare reproducatoare cu neutroni rapizi care pot sa utilizeze resturi de plutoniu-239 si uraniu-238 de la reactoarele termice.Acestea nu au moderator, astfel incat neutronii se deplaseaza cu viteza mare necesara atunci cand plutoniul este utilizat drept combustibil.Distrugerea fiecarui nuclru de plutoniu poate avea ca rezultat conversia a mai mult de un nucleu de uraniu-238 si plutoniu-239.Aceste poate fi extras si utilizat pentru a face mai multe elemente de combustibil.

Reactia de fuziune
Toate reactoarele nucleare moderne de bazeaza pe fisiune nucleara.Un alt tip de reactie nucleara ,numita fuziune nucleara ,asigura energia soarelui.In fuziunea nucleara,2 nuclee atomice relativ usoare se unesc petru a forma unul mai greu si elibereaza energie.Cea mai usoara reactie de fuziune de utilizat ca sursa de energie este cea dintre 2 izotopi de hidrogen ,deuteriu si tritiu ,ale caror nuclee fuzioneaza si formeaza un nucleu de heliu.

Tritiul este usor de obtinut, iar marile contin mari cantitati de deuteriu.Dar este nevoie de temperaturi de 100-300 de milioane de centigrade in asemenea reactii, si nici un material nu poate sa reziste la o asememea caldura, astfel incat combustibilul trebuie tinut departe de peretii recipientului sau prin campuri magnetice.

Experimentele di anii 1990 cu un dispozitiv de fuziune pentru testari, Joint European Torus,a confirmat ca faptul ca aceasta tehnica functioneaza si un reactor de fuziune nucleara va putea fi construit, poate candva in secolul XXII.

Radiatia nucleara
Bomba atomica nu poate fi imaginata fara radiatiile radioactive.Se poate afirma ca paritcularitatea caracteristica a bombei atomice ,care o deosebeste de celelalte arme utilizate pana acum ,consta in aceste radiatii radioactive.

Radiatia radioactiva emisa de explozia bombei atomice consya in fond dintr-un flux de particule alfa si beta si de raze gamma,precum dintr-un flux de neutroni. Razele gamma sunt radiatii electromagnetice, foarte asemanatoare cu razele Roentgen, avand o lungime de unda mai mica.Radiatiile alfa si beta, precum si neutronii sunt fluxuri de particule.Particulele beta sunt electroni; particulele alfa (element foarte usor, care dupa hidreogen in ordinea greutatilor atomice); neutronii reprezinta particule electric neutre, putin mai mari decat nucleul atomului de hidrogen.

Datorita capacitatii lor relativ slabe de penetratie,particulele alfra si beta eliberate de explozia atomica sunt absorbite de aer si vaporii de apa inainte de a atinge suprafata pamantului ,ia r energia lor are drept rezultat incalzirea aerului inconjurator.Razele gamma si neutronii ,desi pierd din energie totusi ajung pe suprafata pamantului.

Razele gamma,izbind in continuu atomii elementele din care sunt alcatuite obiectele de pe pamant,elibereaza din aceestia electroni si treptat energia si dispar.Neutronii ,ciocnindu-se cu nucleri atomilor diferitelor elemente,degaja din acestea raze gamma isi pierd treptat energia si sunt absorbitiv de nucleii diversilor atomi.Substantele care au absorbit neutroni devin radioactive,se dezagrega,emitand particule alfa si beta,precum si raze gamma.

Primele bombe atomice
La 16 iulie 1945,in desertul din Alamogordo, in statul New Mexico din S.U.A. a avut loc explozia primei bombe atomice experimentale,instalata pe un turn de mica inaltime.Experimentul areusit pe deplin.In urma exploziei s-a format o palnie uriasa cu diametrul de 250 de metri di adanca de circa 30 metri.

Pe langa aceasta, intreg teritoriul pe o raza de 800 de metri,inclusiv palnia aparuta brusc si rapid in desert, s-a dovedit a fi contaminat cu substante radioactive.Contaminarea acestei suprafete a fost atat de persistenta, incat nici dupa 4 ani de la explozie nu disparuse cu totul.

La mai putin de o luna de la experimentul reusit, la 6 si9 august, au fost lansate asupre oraselor hiroshima si Nagasaki 2 bombe atomice,singurele de care dispuneau atunci americanii. Aceste bombe,prima cu uraniu si a doua cu plutoniu,s-au dovedit a fi suficiente pentru a sterge de pe fata pamantului cele 2 mari orase japoneze.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.