Comedia - O scrisoare pierduta

Trimis la data: 2006-05-10 Materia: Romana Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 1708
Autor: Sara T. Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
O scrisoare pierduta:Comedia este o creaţie dramatica, in care se prezintă o întâmplare ce starneste rasul prin surprindera unor tipuri umane, a unor situaţii neaşteptate, a unor moravuri ale societatii.O astfel de opera literara este si „O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale, scriitor clasic roman ce abordează in operele sale aspecte din viata societatii burgheze contemporane lui.Fiind creaţie dramatica opera este destinata transpunerii scenice, fiind structurata in 4 acte a 9-14, 7-14 scene.O scrisoare pierduta

O scrisoare pierduta:O caracteristica a speciei o reprezintă acţiunea ce infatiseaza o întâmplare ce starneste rasul. Se conturează astfel comicul de situaţie prin surprinderea luptei electorale dintre Farfruidi si Catavencu, dar tot odată si prin pierderea repetata a unei scrisori de dragoste trimisa de Tipatescu soţiei lui Zaharia Trahanache, Zoe.

Intriga o reprezintă pierderea acestei scrisori de către Doamna Zoe Trahanache.
In desfasurarea acţiunii se prezintă parcursul acestei scrisori pe care o gaseste cetateanul turmentat si de la care o fura Catavencu. Ajunsa in mâinile acestuia devine obiect de şantaj politic, având in vedere ca avocatul era adversarul politic al prefectului si partidului aflat la guvernare.

Conflictul dramatic se amplifica prin apariţia unui nou candidat, trimis de la centrul partidului si anume Agamita Dandanache .Punctul culminant este atins in momentul in care , in cadrul sedintei electorale este anunţat numele noului candidat. In invalmaseala provocata, Catavencu pierde pălăria in captusala căruia se afla scrisoarea compromitatoare. O gaseste insa cetateanul turmentat care o înapoiază doamnei Trahanache.

In deznodamand conflictul se stinge, partile se impaca, finalul fiind fericit, Catavencu conducând chiar manifesterile organizate cu acest prilej.Comicul de moravuri se evidentiaza prin critica adusa la adresa imoralitatii din sânul familiei burgheze, surprinzând aici relaţia extraconjugala dintre Zoe si Tipatescu. De asemenea, se critica si imoralitatea politica prin relevarea modului prin care se realizează alegerile si anume prin şantaj.

Comicul de nume îl presupune si pe cel de caracter, personajele participante la acţiune dovedindu-se comice nu numai prin acţiuni ci si prin nume si limbaj.
Astfel, Ghita Pristanda este tipul sluganului care joaca după cum i se cânta, după cum ii sugerează si numele. El se declara omul „de credinţa” la lui Tipatescu, Trahanache si Zoe insa nu se sfieste sa ii insele si pe aceştia de experienţa in afacerea cu steagurile, insinuind chiar ca trebuie sa fie protejat „tocmai coana Joitica tocmai dumneaei de la care ne-am fi aşteptat la o oarecare protecţie”.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.