Comedia O noapte furtunoasa - amorul dintre Rica Venturiano si Zita

Trimis la data: 2015-09-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_O
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Marele nostru dramaturg Ion Luca Caragiale sa nascut la 30 ianuarie 1858
in satul Haimanale ,din judetul Prahova.
Opera sa este diversa cuprinzand atat creatii ale genului dramatic("Napasta")cat si al genului epic("O noapte furtunoasa", "Conul Leonida fata cu reactiunea","O scrisoare pierduta " si "D-ale carnavalului"),a publicat nuvele si de asemenea este creatorul schitei romanesti.
Faimoasa comedie "O noapte furtunoasa" a facut o revolutie in teatrul romanesc.
In toate personajele sale Caragiale prezinta ceva comic,in special in Rica Venturiano in care prezinta tipul de gazetar tipic in epoca sa ,Rica Venturiano este un exemplu de gazetar demagog,din cind in cind agitind faze fara sens cu ticuri latinizante.
.Puterea de caracterizare a personajului de catre puncte diferite de vedere este foarte mare in opera lui Caragiale,Rica Venturiano este puternic caracterizat de catre Jupinul Dumitrache :un vagabont ,un scirta scirta pe hirtie,coate goale,mofripte,pungas etc.

In aparenta personajul naiv Jupin Dumitrache,personajul central al piesei,care tine foarte mult la onoarea de familist si care este inselat chiar de catre mina lui dreapta Chiriac.
Intre Rica Venturiano si Zita este o dragoste la prima vedere,de neanteles de pe urma careia are de suferit destul. Rica Venturiano o confunda pe Zita cu Veta sora ei,careia ii face o declaratie de dragoste.

Rica este inebunit dupa Zita si de amorul ei "Sunt nebun de amor;da,fruntea mea i-mi arde ,tamplele-mi se bat,sufer peste poate,parca sunt turbat",el este nefericit si iubeste la nemurire.
Veta ramane uimita si speriata,amenintand-ul pe Rica Venturiano ca va striga,dar intr-un final Veta isi da seama ca defapt Rica o confundase cu Zita sora ei si nu dorea sa se afle.
Rica Venturiano vede in ochii iubitei sale ca nutreste aceleasi sentimente ca si el desi a avut multe de indurat pana sa ajunga la inima ei.

Din seara de la "Iunion" el devine nebun dupa Zita si se ia dupa ea pana la Stabilimen, unde era pe aproape de a deschide un conflict.Dar in urmatoarea seara iubirea ii inspira curaj si se tine dupa Zita,Veta si Jupin Dumitrache pana in suburbie unde ii taie calea niste caini.
Rica Venturiano este atit deindragostit de Zita incat risca sa fie omorat de catre Jupan Dumitrache si Chiriac cand este surprins in casa Vetei,dar este salvat de catre Zita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.