Comedia - O scrisoare pierduta comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.22 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 20kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Comedia este o specie a genului dramatic, in proza sau in versuri, care provoaca rasul prin surprinderea moravurilor sociale, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate, avand un final fericit si, deseori, un rol moralizator. Conflictul comic presupune contrastul dintre aparenta si esenta, dintre pretentii si realitate.Reprezentata pe scena in 1884, comedia "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale, este a treia din cele patru scrise de autor, fiind o capodopera a genului dramatic. Opera literara "O scrisoare pierduta" este o comedie de moravuri, in care sunt satirizate aspecte ale societatii contemporane autorului, fiind inspirata din farsa electorala din 1883.
Comedia este o specie a genului dramatic care starneste rasul prin surprinderea unor moravuri, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate, cu un final fericit. Conflictul comic este realizat prin contrastul intre aparenta si esenta. Sunt prezente formele comicului : umorul, ironia.Incadrandu-se in categoria comediilor de moravuri, prin satirizarea unor defecte omenesti, piesa prezinta aspecte din viata politica (lupta pentru putere, in contextul alegerilor pentru Camera) si de familie (relatia dintre Tipatescu si Zoe Trahanache) a unor reprezentanti corupti ai politicianismului romanesc.

Ca specie a genului dramatic, comedia este destinata reprezentarii scenice, dovada fiind lista cu "persoanele" de la inceputul piesei si didascaliile, singurele interventii directe ale autorului in piesa.Compozitia textului dramatic. Textul dramatic este structurat in patru acte alcatuite din scene, fiind construit sub forma schimbului de replici intre personaje.

Titlul pune in evidenta contrastul comic dintre aparenta si esenta. Pretinsa lupta pentru putere politica se realizeaza, de fapt, prin lupta de culise, avand ca instrument al santajului politic, "o scrisoare pierduta" - pretextul dramatic al comediei. Articolul nehotarat indica atat banalitatea intamplarii, cat si repetabilitatea ei (pierderile succesive ale aceleiasi scrisori, amplificate prin repetarea intaamplarii in alt context, dar cu acelasi efect).

Fiind destinata reprezentarii scenice, creatia dramatica impune anumite limite in ceea ce priveste amploarea timpului si al spatiului de desfasurare a actiunii. Actiunea comediei este plasata "in capitala unui judet de munte, in zilele noastre", adica la sfarsitul secolului al XIX-lea, in perioada campaniei electorale, intr-un interval de trei zile.

Intriga piesei porneste de la o intamplare banala : pierderea unei scrisori intime, compromitatoare pentru reprezenantii locali ai partidului aflat la putere si gasirea ei de catre adversarul politic, care o foloseste ca arma de santaj. Acest fapt ridicol starneste o agitatie nejustificata si se rezolva printr-o impacare generala si neasteptata.Expozitiunea prezinta personajele Stefan Tipatescu si Pristanda, care citesc ziarul lui Nae Catavencu "Racnetul Carpatilor" si numara steagurile. Venirea lui Trahanache cu vestea detinerii scrisorii de amor de catre adversarul politic declanseaza conflictul dramatic principal si constituie intriga comediei.

In punctul culminant actiunea se muta in sala mare a primariei, unde au loc discursurile candidatilor Farfuridi si Catavencu, in cadrul intrunirii elecorale.Deznodamantul aduce rezolvarea conflictului initial, pentru ca scrisoarea ajunge la Zoe, destinatara, prin intermediul Cetateanului turmentat. Intervine un alt personaj, Dandanache, care intrece prostia si lipsa de onestitate a candidatilor locali. Propulasarea lui politica este cauzata de o poveste asemanatoare : si el gasise o scrisoare compromitatoare. Este ales in unanimitate si totul se incheie cu festivitatea condusa de Catavencu, unde adversarii se impaca. Atmosfera destinsa din final reface starea initiala a personajelor, fara nici o modificare a statutului lor dinaintea pierderii scrisorii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.