Comedia - argumentatia la specie

Trimis la data: 2010-10-08
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.97 / 10
Downloads: 210
Autor: Serban
Dimensiune: 6kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Comedia - argumentatia la specie
Comedia este o specie a genului dramatic, in proza sau in versuri ce se construieste in jurul unui conflict comic capabil sa starneasca rasul.
Textul dramatic este structurat in acte, scene si tablouri. Modul de expunere predominant este dialogul, fiecare interventie a unui personaj se numeste replica si este marcata de numele personajului respectiv. Descrierea apare in indicatiile scenice trecute intre paranteze. Acestea au rolul de a contura personajul, in ceea ce priveste: infatisarea, gesturile si mimica.
Referat despre Comedia - argumentatia la specie
Piesa de teatru: "O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale este o comedie de moravuri, care prezinta lupta ptr putere politica a celor doua partiale. Piesa este structurata in patru acte, iar conflictul dintre cele doua grupuri de interese este bine marcat.

Actiunea comediei se petrece intr-un oras al carui nume nu este precizat "capitala unui judet de munte".Acest amanunt sugereaza faptul ca intamplarile care au loc pe scena, pot fi plasate oriunde.
Cauza care declanseaza actiunea este pierderea unei scrisori de amor adresata de Stefan Tipatescu lui Zoe Trahanache, sotia presedintelui partidului local.

Desfasurarea actiunii cuprinde reprezentanti celor doua partide aflate in opozitie: Trahanache, Farfuridi, Branzovenescu pe o parte, si Catavencu cu ai lui pe alta parte.

Punctul culminant apare in actul al treilea cand dupa rostirea discursului electoral este anuntat numele candidatului care a castigat alegerile. Este vorba despre Agamemmon Dandanache care este trimis de la centru.

Actul al treilea se termina cu o bataie generala, in cursul careia Catavencu pierde scrisoarea compromitatoare. Aceasta este gasita de cetateanul turmentat care i-o inapoieaza lui Zoe.

Deznodamantul este fericit unde toata lumea petrece in cinstea lui Agamita Dandanache.

Personajele comediei reprezinta tipuri umane: Catavencu tipul demagogului, Ghita Pristanda tipul slujbasului umil dar smecher, Zaharia trahanache tipul sotului inselat.

Ele sunt caracterizate in mod direct in indicatiile scenice si in mod indirect prin limbaj, gesturi, atitudini si relatiile dintre ele. Astfel in actul intai se contureaza caracterul lui Stefan Tipatescu om aflat in pozitie inalta in societate, arogant, plin de sine, constient de influenta pe care o are dar gata sa inchida ochii miciilor furtisaguri ale politaiului cu conditia ca acesta sa ocupe ordinile fara ezitare.

Pristanda este politaiul orasului gata de orice compromis ptr a fi pe placul sefului. El nu se da in laturi de la spionaj in tabara adversa; cand seful ii ordona, il aresteaza pe Catavencu chiar daca nu are dreptul sa o faca.

Ca opera literara destinata reprezentarii pe scena cu o actiune bazata pe un conflict ce starneste rasul "O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale este o comedie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.