Comentarii literare pentru testarea nationala

Trimis la data: 2006-01-15
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 5
Nota: 7.42 / 10
Downloads: 3102
Autor: Ionel Vrabie
Dimensiune: 47kb
Voturi: 594
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Figura Vitoriei Lipan se impune puternic astfel incat romanul poate fi socotit cartea acestei eroine devenite un tip reprezentativ care se individualizeaza printr-o serie de trasaturi distincte..-VL cucereste prin frumusetea si farmecul ei fizic caci la cel aproape 40 de ani ai sai ochii ei caprii resfrangeau lumina castanie a parului, insa privirea ei era dusa departe semn ak gandurilor care o copleseau.
Intreprinzatoare si prevazatoare vinde produsele dar si duce peste noapte banii la preot pt a nu fi pradata. Constienta de pericolele care ii pandeau pe drum ii face lui Gheorghita un baltag pe care preotul il sfinteste iar pt sine ia pusca pe care s-o foloseasca in caz de nevoie.

Vitoria este o femeie credincioasa si respecta obiceiurile stramosesti. Inainte de a pleca se consulta cu preotul, merge la manastirea Bistrita unde se oaga la icoana Sf Ana, tine post 12 vineri, se spovedeste si se impartaste sau face daruri Bisericii. In drumul ei se intalneste o cumetrie si o nunta si de fiecare dara respecta traditia asa cum indeplineste toate cee crestinesti pt inmormantarea si pomenirea lui NL –Femeia este si superstitioasa caci crede in vise , in semne, in descantece si in vraji si de aceea nu uita sa mearga la baba Maranda vrajitoarea , pt a afla despre sotul ei.

Visul in care Lipan apare intors cu spatele trecand peste o apa neagra si cantecul cocosuli slobozit o singura data cu piscul intors catre poarta ii dau cetitudinea ca barbatul ei nu se mai intoarce deoarece a fost ucis. –Eroina impresioneaza prin luciditate si stapanire de sine caci desi initial hotareste sa l trimita doar pe Gheorghita in cautarea lui NL isi da seama ca acesta are nevie de mintea si experienta ei de viata si pleaca impreuna.

Este inzestrata cu o inteligenta iesita din comun pe care si o manifesta intr-o diversitate de inprejurimi. Il covinge pe Gh. De necesitatea plecarii la drum si culege informatii de la cei din jur dovedind o mare pricepere in descifrarea sufletului oamenilor prin felul sau de a vorbi.-Felul ei de a vorbi dovedestre incontestabil o inteligenta native uneori cuvinete ei dovedind veritabile maxime.Cu toate greutatile intampinate in drumul sa dovedeste tenacitate, darzenie si dorinta de neinfrant deoarece nu renunta la ai gasi si pedepsi pe ucigasi.

In relatia cu copii se dovedeste toleranta cu Gh. E care il apara si il ocroteste dar in acelasi timp il si pregateste pt a deveni un barbat curajos si energic. Cu Minodora este mai asprea, mai neinduratoare pt ca vrea sa o educe in spiritual traditiei. –Inpovarata de griji si de nelinisti pe langa manifestarile ei exterioare VL traieste un puternic zbucium interior Dragostea pt sot izvoraste din dragostea de viata a VL care este coplesitoare.

Femeia comunica cu elementele naturii si ii uimeste pe cei din jurul sau prin insusirile deosebite pe care le are. –Actiuile eroinei si comportarea eu reliefeaza aceste calitati ,defecte structurandu-se un character complex. Scriitorul apeleaza la o diversitate a procedeelor de caracterizare: directa prin descriere,prin parerea celorlalte personaje sau indirect prin fapte, atitudini, relatia cu celelate personaje sau prin felul de a vorbi

(O scrisoare pierduta) caracterizare Zaharia Trahanache.De Ion Luca Caragiale
Este “prezidentul comitetului permanent, comitetului electoral, comitetului scolar, comitetului agricol, si a altor comitete si comitii” se bucura de o veche si solida autoritate, de prestigu recunoscut chiar si in opozitie”am tinut la dumneata ca la capul judetului nostru”(Catavencu).

“Venerabilul neica Zaharia” este “stalpul” local al partidului de guvenamant, edsi sustine ideea integritatii morale a societatii, practica inselaciunea atat in familia sa cat si sef al partidului, falsificand listele cu alegatori. Atunci cand prestigiul si reputatia lui sunt in pericol, constata ”A, ce corupta societate, nu mai e moral, nu mai sunt printipuri, nu mia e nimic: enteresul si iar enteresul”.

Ambitia politica si comoditatea vietiiil fac sa se pastreze cu strasnicie”enteresul” de a fi prieten cu prefectul, care “I-a facut si-i face servicii”, sustinand “candidatul pe care-l pune pe tapetpartidul intreg”, pentru ca” de la partidul intreg atarna tot binele tarii si de la binele tarii atarna binele nostru”. Este vaninos incornorat, ridicol prin contrastul dintre aparenta si esenta, este senil si ramolit, plat in gandire, dar numai aprarent naiv, pentru ca pregateste cu abilitate contrajantasul.

Este incult, dovada fiind ticurile verbale” ai putintica rabdare”, repetarea mecanica a unor fraze, imprumutate de la fiul sau “de la facultate”pe care-l citeaza cu emfaza:”Tatito, unde nu e moral, acolo e coruptie si o sotietate fara printipuri va sa zica sugereaza zahariseala(Zaharia)si faptul ca poate fi modelat usor(trahana = coca moale) de catre superiorii” de la centru”sau de “enteres”, dar mai ales de Zoe.

Candoarea comica, ilustrata si de refuzul lui de a considera scrisoarea decat “plastrografie”, consolandu-l pe Tipatescu sa nu-si mai faca sange rau, ca miselia oamenilor merge pana acolo incat “ sa vezi imitatie de scrioare! Sa zici si tu ca e a ta, dar juri, nu altceva, sa juri!” il include pe Trahanache in tipologia incornoratului simpati
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.