Comentarii pe marginea barometrului relatiilor interetnice

Trimis la data: 2010-07-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.73 / 10
Downloads: 25
Autor: Cristina Iundrea
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romania este o tara in care relatiile interetnice au generat, indeosebi in prima parte a anilor '90, situatii conflictuale intens mediatizate si patimas abordate in spatiul politic. Era firesc ca sociologii sa incerce sa afle altfel decat din diverse scandari in ce masura aceste conflicte corespund unor tensiuni reale, si in ce masura sunt alimentate de un construct imaginar.
Intre abordarile empirice ale problematicii interetnice, mentionam seria de 3 cercetari realizate de Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS) la solicitarea fundatiei Korunk in anii 1993-1995, precum si cele realizate de catre Centrul de cercetari Interetnice (CCRIT) indeosebi cea realizata in anul 2000, cu finantarea USAID. Nu sunt singurele realizari din domeniu, insa au avut o metodologie asemanatoare, respectiv sondaje prin chestionar, aplicate unor esantioane reprezentative pentru populatia romana si maghiara [1].

Constatand utilitatea acestor cercetari, precum si necesitatea monitorizarii tendintelor manifestate la nivelul opiniei publice, Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala a decis organizarea cu frecventa anuala, incepand din anul 2001, a Barometrului Relatiilor Interetnice. Obiectivele acestui program sunt:
- monitorizarea si evaluarea climatului interetnic general din Romania;
- caracterizarea evolutiva a auto-perceptiilor si perceptiilor celorlalti in cadrul celor mai numeroase comunitati etnice;

- dinamica propagarii si mentinerii stereotipurilor fata de diferite grupuri etnice;
- factori socio-economici relevanti in dinamica relatiilor interetnice;
- cunoasterea impactului public al unor aspecte ale politicii si legislatiei privind minoritatile din Romania;
- estimarea impactului pe care il au diferitele evenimente asupra relatiilor interetnice.

Instrumentul de cercetare (chestionarul) a fost dezvoltat pornind de la cel elaborat in anul 1999 de catre un colectiv coordonat de CCRIT, in cadrul unui proiect pilot finantat de Fundatia pentru o Societate Deschisa din Romania. Aproximativ acelasi instrument si metodologie de cercetare a stat la baza cercetarii din 2000 a CCRIT, ceea ce face ca, in buna masura, rezultatele sa fie comparabile.

Pentru editia din 2001, a fost organizata o licitatie la care au participat principalele institutii de cercetare a opiniei publice din Romania. In urma analizarii dosarelor, juriul a decis ca ancheta sa fie realizata de catre Metro Media Transilvania. Interviurile au fost realizate in noiembrie 2001, in general in limba materna a respondentilor. Principalele rezultate au fost prezentate intr-un caiet editat de CRDE. Baza de date este publica, putand fi accesate, impreuna cu caietul de prezentare a rezultatelor brute obtinute, pe site-ul www.edrc.ro, constituind in acest fel un valoros material de lucru pentru cercetatorii interesati de domeniu.

Articolul de fata isi propune, dupa o discutie mai amanuntita a unor aspecte metodologice pe care le implica acest tip de cercetare, o incercare de citire mai atenta a unora din informatiile oferite de aceasta ancheta. Referirile le voi face, atunci cand nu sunt prelucrari proprii ale bazei de date, la datele cuprinse in caietul de prezentare editat de CRDE in noiembrie 2001.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.