Comentariu Copilaria mea de Magda Isanos

Trimis la data: 2014-11-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 1
Autor: shogard
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Universul liric al Magdei Isanos releva un poet cu mari valente spirituale manifestate intr-un lirism profund si inconfundabil.
Titlul este un pre-text semnificativ care subliniaza tema copilariei, fiind in relatie directa cu continutul ideatic si cu mesajul textului. El reprezinta o cheie de lectura necesara descifrarii semnificatiei textului. Este un indice relevant incarcat de valente anticipative si sintetizatoare . Structura titlului este constituita dintr-un grup nominal, subtil reluat in text, care nuanteaza expresiv ideea poetica ("Copilaria mea").
Titlul este un pre-text semnificativ care subliniaza tema copilariei, fiind in relatie directa cu continutul ideatic si cu mesajul textului. El reprezinta o cheie de lectura necesara descifrarii semnificatiei textului. Este un indice relevant incarcat de valente anticipative si sintetizatoare .Structura titlului este constituita dintr-un grup nominal, subtil reluat in text, care nuanteaza expresiv ideea poetica ("Copilaria mea").

Vocea care infatiseaza si dezvaluie sentimentele, gandurile, emotiile autorului este eul liric. Lirismul impresioneaza prin adancimea gandirii poetice, prin virtutile expresive ale imaginilor, printr-un registru stilistic inconfundabil. Lirismul subiectiv se manifesta prin atitudinea de dor a eului liric fata de copilarie, transfigurand in mod direct, iar la nivelul exprimarii prin marcile subiectivitatii ("mi-", "noi", "mea", "imi aduc", "eram", "-mi", "nu vad").

Poezia "Copilaria mea" este un monolog liric adresat deoarece este o opera in care se prezinta prin intermediul eului liric sentimentele fata de copilaria de mult apusa, asemenea pomilor si leaganului putred. Stilul se caracterizeaza prin simplitate si naturalete, evidentiindu-se corespondenta dintre sentimentele umane si cele sufletesti.

Opera lirica prezentata apartine genul liric deoarece la nivelul continutului se creeaza un univers cu o deosebita forta de sugestie. De asemenea, ideile, gandurile, sentimentele sunt exprimate in mod direct avand menirea de a crea o atmosfera plina de melancolie datorita apunerii zilelor in care se juca pe leaganul "vietii", dorind sa ajunga la steaua ce ii va calauzi viata.

In poezia "Copilaria mea", imaginile vizuale ("steaua de-acolo"), cele auditive ("strigam bunicului"), dinamice ("cu bice de aur trec sub fereastra mea ploi") sunt create cu ajutorul figurilor de stil: epitete ("fraged sufletul"), personificari ("s-au suit dusmanoasele stele"), metafore ("bice de aur"), inversiuni ("dusmanoasele stele") si prin maiestria artistica a prozodiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.