Comentariu Plumb

Trimis la data: 2014-02-09
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: tw3st3r
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poezia,,Plumb" de George Bacovia este o arta poetica ce deschide volumul cu acelasi titlu care apare in 1916. Este o arta poetica simbolista pentru ca prezinta teme, motive si trasaturi ale curentului simbolist :
folosirea simbolurilor;tehnica repetitiilor;cromatica;dramatismul ,trairile eului liric sugerate prin corespondenta ce se stabileste intre spirit si materie.
Titlu este exprimat printr-un substativ comun nearticulat. In sens denotativ e aratat un metal greu, de culoare cenusie, maleabil si care prin cadere provoaca un sunet surd. in sens conotativ sugereaza apasarea, greutatea sufocanta, angoasa, cenusiul existential, universul monoton. Sentimentul claustrarii este dat si de structura cuvantului, o vocala inchisa de o parte si pe de alta parte de catre 2 consoane.

Maleabilitatea metalului sugereaza si labilitatea psihica.Tema poeziei o constituie conditia poetului care se simte izolat de o lume ostila, incapabila sa inteleaga valoarea.Lirismul este subiectiv intrucat intalnim in text marcile lexico-gramaticale ale eului liric : verbe si pronume la persoana I ,,stam'' , ,,am inceput" , ,,amorul meu"(adjective pronominal posesiv).Compozitional textul este alcatuit din doua catrene corespunzatoare celor 2 planuri.

Strofa I corespunde planului obiectiv a lumii inconjuratoare, iar strofa a II-a corespunde planului subiectiv al trairilor.
"Dormeau adanc sicriele de plumb
Si flori de plumb, si funerar vesmant,
Stau singur in cavou si era vant ,
Si scartaiau coroanele de plumb,

Dormea intors amorul meu de plumb,
Pe flori de plumb, si-am inceput sa-l strig,
Stam singur langa mort si era frig,
Si atarnau aripile de plumb."

Eul liric se imagineaza intr-un cadru spatial sufocant in care se simte claustrat, inconjurat de sicrie de plumb si de elemente funerare. Cuvantul plumb, folosit de trei ori in fiecare strofa, sugereaza apasarea. Lumea este marcata de impietrire, pana si florile, simbol al frumusetii si gingasiei sunt impietrite .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.