Comentariu - A cincea elegie

Trimis la data: 2010-08-29
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: / 10
Downloads: 3
Autor: Gabriela Remus
Dimensiune: 12kb
Voturi: 0
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa cum arata si titlul, poezia "A cincea elegie" face parte din ciclul "// elegii" - partea cea mai rezistenta a creatiei lui Nichita Stanescu. Unii comentatori au comparat acest ciclu cu poemul eminescian "Luceafarul" sau cu cele cinci "Scrisori" ale Poetului National, in sensul ca ocupa, in creatia lui N. Stanescu, acelasi loc pe care poemele mentioAZnate il ocupa in lirica lui Eminescu. Alcatuit, de fapt, din 12 elegii, acest ciclu a purtat, initial, titlul "Cina cea de taina", fiecare elegie reprezentand un aposAZtol, iar antielegia jucand rolul lui Iuda.
Caracterizat drept " o carte a rupturii existentiale" (Nichita Stanescu), acest ciclu isi are punctul de pornire in "dorinta expresa de redimensionare a cuvantului" (cum afirma Stefania Mincu): creatorul este un nou Dedal1 care-si construieste LaAZbirintul sau de cuvinte, in care va ramane prizonier.

Subtitlul celei de "A cincea elegii" este "Tentatia realului".
Acesta poate fi legat, pe plan ideatic, de elegia anterioara ("A patra elegie"), in sensul ca poetul (care isi simtise sufletul zavorat in "catedrala" medievala a trupului) este acum chemat de real.in primele trei versuri, autorul prezinta, prin enumeratie, cateva elemente ale realului:

1. "N-am fost niciodata suparat pe mere
2. ca sunt mere, pe frunze ca sunt frunze,
3. pe umbra ca e umbra, pe pasari ca sunt pasari,"
Din pacate, ignorat pana acum de poet, realul il convoaca la "tribunalele" sale ("Iata-ma dus la tribunalul frunzelor, /la tribunalul umbrelor, merelor, pasarilor"), pentru a-1 ,judeca".

Neinduplecate, numitele "tribunale" il si condamna pe creator, pentru ca nu si-a pus in acord constiinta cu existenta:"Iata-ma condamnat pentru nestiinta, pentru plictiseala, pentru neliniste, pentru nemiscare."Personificate, "obiectele" realului dau "sentinte" "acte de acuzare ", "penitente ", osandindu-1 pe autor "pentru ignoranta ".

Aceasta ar insemna (in termenii autorului), ca nasterea-cunoastere inca nu s-a petrecut (ca in "Elegia oului, a noua"), realul ramanand doar o ..tentatie", o aspiratie spre Absolut.Din aceasta pricina, "condamnatul" traieste o stare de spirit dramatica ("ti nu pot, nu pot sa descifrez / nimic") nascuta din neputinta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.