Comentariu literar Plumb de George Bacovia

Trimis la data: 2015-01-31
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: irena
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
George Bacovia este autorul unor volume de versuri si proza scrise in baza unei tehnici unice in literatura romana. Despre George Bacovia s-a spus initial ca e un poet simbolist, dar criticii au remarcat ulterior ca isi depaseste epoca, apartinand poeziei romane moderne.
In 1916 publica primul sau volum de versuri intitulat "Plumb" , in care e vizibila influenta simbolistica. George Calinescu a vazut in Bacovia un neosimboliast, E. Lovinescu "o bisericuta dintr-un lemn" ,abia mai tirziu Bacovia ajunge unul dintre cei mai importanti poeti romani, devenind autorul care executa un urias salt canonic de la statutul de poet minor la cel de autor clasic al literaturii romane.
Poezia "Plumb", face parte din volumul cu aceeasi denumire "Plumb". Aceasta poezie face parte din genul liric si ca specie este :arta poetica. Textul se inscrie in lirica simbolista moderna prin utilizarea elementelor specifice precum:folosirea simbolurilor, tehnica repetitiilor, valorificarea cromaticii, ipostaza tragica a eului liric. Titlul acestei opere "Plumb" este un substantiv comun, care denotativ arat un metal greu de culoare gri inchis.

In schimb sensul conotativ al cuvintului este dat de valoarea motivului central al titlului, astfel titlul simbolizind apasarea sufleteasca, golul interior, melancolia, tristete, adica acele stari afective care prin corespondenta descriu un univers exterior trist, apasat de greutatea plumbului. Cuvantul "plumb" este format dintr-o vocala inchisa , doua consoane "grele"ce se repeta de 7 ori in text sugerindune un spatiu inchis si o stare de angoasa. Dupa parerea mea tema acestei poezii o constituie insingurarea poetului intr-o lume ostila si pustie.

Din aceasta lume nu se poate evada si nici nu se gasesc refugii salvatoare. Insasi denumirea acestei poezii ne sugereaza greutatea sufleteasca. Opera este formata din doua catrene, aceste doua catrene evidentiindune doua planuri diferite. Strofa intii aratindune planul exterior :spatiul cimitirului sominat de greutatea plumbului si strofa a doua aratind planul interior , latura poetului. Verbul "dormeau" din primul vers este o metafora a mortii care sugereaza un sfarsit continuu specific liricii bacoviene, si se formeaza un cimp semantic al universului mortuar: "sicriele de plumb", "vesmantul funerar", "flori de plumb", "coroane de plumb".

Tot ce ne inconjoara in aceasta strofa este moartea si singuratata, incapacitatea de a ne misca si de a reactiona la ceea ce auzim. Auzim doar vintul si scirtiitul coroanelor de plumb. Totul este gri, un gri inchis. Pina si florile care reprezinta frumusetea si viata sunt de plumb, sunt moarte. Totul este rece, distant si pustiu. In strofa a doua este evidentiata viata poetului, abia aici ne dam seama ca singuratatea, greutatea si apasarea se referea la viata lui, la amorul lui, care la fel era de "plumb".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.