Comenteaza particularitatile de limbaj si de expresivitate imaginar poetic

Trimis la data: 2013-11-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.72 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Particularitati de limbaj si expresivitate in poezia "Floare albastra", de Mihai Eminescu: Imaginar poetic: Poezia "Floare albastra" are la baza motivul poetic al "florii albastre", intalnit la romanticii europeni pentru a ilustra sentimentul de dragoste sau chipul iubitei, precum si tendinta de proiectare a iubirii la infinit. Tema o constituie aspiratia poetului spre iubirea ideala, spre perfectiune, care nu se poate implini, idee exprimata de ultimul vers al poeziei: "Totusi este trist in lume"
Ideea poetica exprima tristetea si nefericirea poetului pentru neputinta implinirii cuplului iubirii.
Poezia este alcatuita din patru secvente lirice, doua ilustrand monologul liric al iubitei, iar celelalte doua monologul lirico-filozofic al poetului.Primele trei strofe exprima monologul iubitei, care incepe prin situarea iubitului intr-o lume superioara, o lume metafizica, semnificand un portret al omului de geniu. El mediteaza asupra unor idei superioare, iar iubita il cheama in lumea reala, indemnandu-l sa abandoneze lumea ideatica si oferindu-i fericirea terestra.

Strofa a patra este monologul liric al poetului, in care se accentueaza superioritatea preocuparilor si a gandirii sale, prevestind finalul poeziei.Urmatoarea secventa poetica, monologul liric al iubitei, incepe printr-o chemare a iubitului in mijlocul naturii, ale carei elemente specific eminesciene - codrul, izvorul, vaile, stancile, prapastiile - sunt in armonie desavarsita cu starile indragostitilor. Jocul dragostei se constituie intr-un adevarat ritual, arta iubirii este descrisa de fata prin gesturi tandre, mangaietoare, ademenitoare.

Ultimele doua strofe constituie monologul liric al poetului, incarcat de profunde idei filozofice. Moartea iubirii sugereaza neputinta implinirii cuplului, intrucat cei doi apartin a doua lumi diferite. In penultimul vers, repetitia simbolului iubirii absolute, "floare albastra", semnifica tanguirea, tristetea si nefericirea poetului pentru imposibilitatea de a-si implini idealul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.