Comerciantii

Trimis la data: 2014-04-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: georgina_lore Dimensiune: 1133kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul la munca nu poate fi ingradit, iar alegerea profesiei este libera, astfel ca orice persoana are libertatea sa exercite orice profesie, in functie de dorintele si interesele ei.Referitor la capacitatea persoanei fizice, trebuie sa facem deosebire dupa cum persoana incheie acte juridice civile sau savarseste fapte de comert ca profesiune obisnuita.

Orice persoana fizica este capabila ,(exceptie persoanele care nu au discernamant), de a efectua operatiuni comerciale sau de a fi comerciant.Potrivit dreptului civil, persoana fizica dobandeste capacitate deplina de exercitiu la implinirea varstei de 18 ani. Minorul care a implinit 14 ani are o capacitate de exercitiu restransa si el poate incheia in nume propriu acte juridice, dar numai cu asistarea ocrotitorului sau legal, in timp ce minorul sub 14 ani este lipsit complet de capacitate de exercitiu.

O persoana fizica sa poata deveni comerciant trebuie sa aiba capacitatea deplina de exercitiu.Potrivit Codului comercial si Decretului nr.31/1954 sunt incapabili de a fi comercianti urmatoarele categorii de persoane:
a) minorii (pana la varsta de 18 ani nu pot fi numiti comercianti)
b) persoanele puse sub interdictie(persoane lipsite de discenamant)
c) persoanele puse sub curatela,au calitate de comerciant dar nu isi pot realiza singure interesele, datorita batranetii ,datorita unor boli sau a infirmitatii sale.Persoana fizica este comerciant datorita actelor si operatiunilor pe care le savarseste cu caracter profesional si nu prin apartenenta sa la un anumit grup profesional.

Comerciantii sunt obligati sa desfasoare activitati comerciale in conditii de concurenta loiala in vederea atragerii clientilor ( Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale . Exercitarea faptelor de comert sa se faca in nume propriu. Savarsind fapte de comert in nume propriu, comerciantul actioneaza in raporturile cu tertii independent si pe riscul sau. Aceasta conditie delimiteaza, sub aspect juridic, pe comerciant de auxiliarii folositi de acesta in activitatea comerciala. Auxiliarii nu au calitatea de comercianti. Ei savarsesc fapte de comert nu in nume propriu, ci in numele comerciantului.

Activitatea comerciala inseamna obtinerea de profit. Persoanele care exercita unele profesii care servesc interesele generale ale societatii devin incompatibile cu activitatea de comerciant. Astfel, functiile de judecator si de procuror sunt incompatibile cu orice functie publica sau privata, inclusiv cu cea de comerciant, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior. De asemenea, nu pot fi comercianti: diplomatii, ofiterii, functionarii publici etc. Totodata, exista incompatibilitate si in privinta celor care exercita profesii liberale: avocatii, medicii, arhitectii etc..

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.